kisah susu wanita

>> Oct 29, 2010


tajuk macam tu ok? kalau ok mari teruskan sesi pembacaan. kalo tak tukar tajuk : kisah susu dan wanita. baik. ini adalah 'pengotaan' janji² semalam² nak buat research pasal susu buat sesiapa yg nak tahu pasal susu pasal tulang dan wanita osteoporosis segala.nahh..pagi² bangun semata².*ma anak ma rajeen*hek! kalau dah tahu tengok atas sebelah kanan cari x kemudian tekan.tengok apa yg jadi? ghaibbb.berguurau.



teruskan.soalannya : tulang tu spesis ape? kenapa kite nak kena ade tulang? ketuk pale kang soklan camnih.
Tulang adalah organ tetap yang membentuk sebahagian daripada endoskeleton vertebrata. Mereka berfungsi untuk bergerak, memberi sokongan, dan melindungi pelbagai organ tubuh, juga menghasilkan sel darah merah dan putih serta meyimpan pelbagai mineral penting utk tubuh.
lain² makna, rupa bentuk mekanisma dan pentingnya tulang kau tgk sini adik : basic bones, binaan tulang.

penting ye nak kena jaga tulang ni? alahai mau tak penting. hamek baca
Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang.
Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’-utusan

ooohh.osteoporosis.explain.eh wanita je kan yg kena. maksudnya lelaki macam saya ni sure tak kena la kan? tak kena ke.mari baca lagi
Penyakit reput tulang ataupun yang dikenali sebagai osteoporosis merupakan satu penyakit yang sering menyerang mereka yang telah berumur. Penyakit ini didapati lebih kerap menyerang wanita daripada lelaki. Menurut satu lapuran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan bahawa setiap seorang daripada tiga wanita akan mengalami penyakit ini ataupun terdapat kemungkinan sebanyak 67% untuk golongan wanita mengalaminya. Kemungkinan bagi orang lelaki mengalaminya juga agak tinggi dikalangan mereka yang berumur, merokok, minum minuman keras dan kurang bersenam. Walau bagaimanapun penyakit ini bukanlah satu penyakit genetik tetapi, merupakan satu penyakit yang boleh dikawal melalui pengawalan pemakanan yang baik.- yosri.cwahi.net-
Osteoporosis is more common in women than men. Eighty percent, or four out of five, of the 10 million Americans who have it are women. There are several reasons for this. Women have lighter, thinner bones to begin with. They also lose loose bone rapidly after menopause. In fact, a woman’s risk of osteoporosis is equal to her combined risk of breast, ovarian and uterine cancer.Twenty percent, or two million people with osteoporosis, are men. A man older than 50 is more likely to break a bone due to osteoporosis than he is to get prostate cancer. -healthybodydaily-


klik utk kenali tulang anda dgn extra detail. osteoporosis adalah salah satu antara penyakit-penyakit tulang.tengok lagi lain² penyakit berkenaan tulang. osteoporosis dikira penyakit tulang yg paling tinggi menyerang shingga begitu pentingnya dia maka saya rasmikan 20 oktober diisytiharkan sbg HARI OSTEOPOROSIS SEDUNIA atau WORLD OSTEOPOROSIS DAY. <-- klik utk tahu.


tentang kalsium.

Kalsium merupakan mineral yang paling banyak terdapat didalam tubuh manusia. Kira-kira 99% kalsium terdapat di dalam jaringan keras yaitu pada tulang dan gigi. 1% kalsium terdapat pada darah, dan jaringan lunak. Tanpa kalsium yang 1% ini, otot akan mengalami gangguan kontraksi, darah akan sulit membeku, transmisi saraf terganggu, dan sebagainya. -medicastore.com-

sekarang nampak tak pentingnya kalsium? nampak taaakk..*lemah lemut tanye*
nampaaak. tp apa kaitan dgn NESVITA CALCIPLUS? mari tgk ada apa dgn NESVITA CALCIPLUS bersama sy dlm program UNCOVER THE TRUTH ABOUT BONES.saksikan.


UNCOVER THE TRUTH ABOUT BONES
scroll kebawah
nak cakap : sy hari² minum susu yg ada kalsium. roti pun hari² sy makan. ader kalsium jugak. kirenye dah byk dah ni yg terkumpul dlm tulang.cukup la kot utk setok bekalan hari tua.sure takkan ada la simptom² tulang rapuh nie!

hakikatnya : eh kau igt mkn kalsium ari² dah ckp nak buat bekalan?!balik kampong jual beger la*ayt en mohri*.ayat baiknye : adik, kalsium shj tidak ckup utk menguatkan tulang ye.nutrien² lain seperti phosphorus, magnesium, vit a dan d juga mesti kena ada juga. 


hakikatnya lagi, kita boleh melambatkan proses kemorosotan kepadatan normal tulang menjadi rapuh dgn membekalkan kombinasi nutrien² penting kpd tulang.spt yg dinyata kat atas td.


 proses kemerosoton kepadatan tulang adalh normal bagi mereka yg makin meningkat umur yakni makin tua. ingat tu. tiada istilah reverse² ala² reverse osmosis tu.kaitan?


 kenapa CALCIPLUS? cuba semak komposisi nutriens yg ada dlmnya.cukup lengkap.non fat!

kalo tak amek berat dr awal macam mane jadinya?

macam ni


dan macam ni

 juga begini
dc:photos are the results from google


*ooohhhh..... begitu cintenyeee....pegi beli skarang!!*

oke itu shj la infonya.sekian sesi segmen kesihatan. utk paparan nyata klik gambar atau  terjun kesini. nak tahu lanjut baca ni.

baca dalam kotak ats ni

saya paham dah. masalahnya saya tak suka la minum susu tak kira la susu kambing lembu kerbau semua. eiiii  tekak tak leh terima susu nak muntahhh terus kak! ade camtuh.ousshh gedikk. mai nak kasi ketok pale ngan tulang nie!
:
:
:
:
:



oh gearbox! banyak² tulang, kau yg aku cari! macam ni baru enak. raya haji ni gagahkan diri siat tulang kaki lembu semata².siap kau lembu.konfidem.

final mesej : don't bend to osteoporosis. sekian.fahimna. falasss!

sayang tulang,
myaada

*pssstt : esok konfemmm gi beli susu!!
*pssstttt : typo + ayt xsopan arap dimaafin.
*psssttttttt: eh aku view blog ni pakai modzilla terus larik content.ke mod lappy aku je.masalah.ade sesape view pakai mozilla?boleh tulun kasi tau saya.
*pssssttttttt: alahai banyaknye psssst!

Read more...

perkara-perkara penting

>> Oct 28, 2010


selamat pagi.eshh dah malam.sedap nyer tido.ganti balik tido yg tak cukop dlm seminggu ni.alhamdulillah final suda abes. tawakkal aje la. skarang ni mari kita mengupdate belog bersama².hiyyaa!sow pas ni aper nak buat yer...jeng jeng jeng...ini diaaaa.....


nah.nampak tak gigih siapkan cheklist perkara-perkara penting yg harus dibuat selepas exam.eksius me??penting??!tengok²! penting tuuuu...

vavava...yg ni siap ade checklist lah.time project ngan esaimen bertimbun tader pulak yer.tarekk tinge kang!haha.oh tak sabarnye nak ari sabtu.lambatnya.jusco ou ada sale ye adik² kakak² abang². apa lagi mari kita pegi shoping utk raya haji nie. ousshhh. nak beli ape yer. dlm kepala terbayang² pink high heel kat vincci tu. kalo dpt tambah lagi ngan ladies shoes kaler grey cantek jugak. bole tayang kat makcik² time g tgk lembu kena sembelih nanti.jap. kira duit.seploh, dua puloh, dua puloh lima, tige puloh...aih tige puloh hengget jer??! x cukop?! erk. kenselll!

sabtu malam apa lagi.bola. final ni.kelantan vs negeri sembilan.tgk ye. tiket dah beli dah seat paling depan vvip live kedepan tv rumah anda saksikan di rtm atau astro beyond hd lagi. promote. betol ke dua² tayang? belasah jer la ye.kalo ade tu ade laa. yg gi stadium tu behave occayh. eh sejak bila sy jadi peminat bola nie?

yg lain² task tu rehat la kejap ye.kejap je. nanti sy dtg balik jenguk awak.janji T____T. malam ni sy kena betol kan dulu laptop yg xbrp 'betol' sjk kebelakangan ini. maksud sy tak tersusun. ni haa.


cantik kan.? tu baru kat desktop.kat dalam²nya lagi la.masyaallah. :)

lagi satu bila tgok iklan ni dlm belog terus nak buat research pasal NESVITA CALCIPLUS ni. terus nak gi beli.bila sedar diri makin tua, bila dgr bunyi  tulang asyik ber'kereot' , bila dah lama tak eksesais, bila dah tak joging, bila sedar kalsium tulang tak cukup, bila tahu tulang nak rapuh, bila gigi patah terjatuh² bila bila bla bla...haaa baru sekarang kau nak terhegeh² minum susu.eksius me againnn! sy ada minum anlene lah.boleh menari² cam dalam iklan tu haa.tak pun karate² cam datuk michelle yeoh tu.nesvita omega plus pernah minum tp yg tu more tu lower kolestrol.demi kepentingan tulang nantilah sy pegi beli yg ni.try dulu.dari anlene ke nesvita calciplus.tp tade perisa cokelat kan.tutup idung minuumm.kenyang juga kann.


researchnya kemudian lah. tulang jari dah rapuh nak menaip.eh eh eh.sekian dulu.tata.

taipan,
myaada

psssttt: kalau dpt pizza berlebih² keju ni kan ke best.memang crazzyy mazzy!

Read more...

hijau bijik mataku

>> Oct 26, 2010


wallaweh hapdate belog masa ni.tengok jam.kul 3.08 pagi waktu malaysia.mengigau haper?x tido lg niehh.bangunn sahurr sumer wehh!bangguNNN!haha.adoii betol2 saket mata neh dari siang tadi ngadap laptop.rajennya ko..buat ape weh?mukan bersosial kat laman2 sosial eh..siapkan keje mana yg patot dah kena siap.wuuhh!nah tengok kan ijau bijik mata tuu..


okey itu saja di awal pagi hari ni.selamat hari selasa.selamat menelaah kamu.

adios!


saya yang benar,

myaada
:: hadoyaii...perot berdangdut le pulek setok bisekut abes!gile nak kua sensorang g mekdi time2 gini.ader yg lain teman aku nnti.takoot!

Read more...

a small potluck lunch with beautiful peeps

>> Oct 18, 2010


weekend?awesome!!!yesterday was a happy happy day.my day yesterday was great! dpt kumpul dgn member2 masa keje dulu wat small potluck gathering kat umah dayah.mkn2 lagi kan.quite a month jugak la tak dapat kumpul rmai2. dulu smpat wat bbq tdo kat chalet tg. agas. sonok.nanti kite nak organize lg yok!

ok back to the party.kinda of party heh?! ape yg ado....ade spaghetti dimasak oleh dayah.nope! her husband actually.haha.pandai laki ko masak dayah.kenyan perut aku.ade mihun goreng noha.laksa kak melly.ape lagi yer.naget n ayam goreng shida.puding sweet kak ina. fiza pun bawak spaghetti. eh zura pun dtg bawak air campo2 yg beshh. kopok2 lagi.....saya?bawak perut kosong isi makanan.yes!

makanan tolak tepi.sebab sekarang ni sesi2 bergambar lebih penting yer.pertama dimulakan dari dapur.opkos la kena tunjuk anak2 mak sukeer masok dapor.lol!


sesi buat air.amek2 gamba air ntah kemana!

nah amek tengok.bila masing2 'sukaaa' akan kamera.husband anak tunang pon tolak tepi .saya tak berkait.haha.ohws gewdiks memasing!


baby sitter bertauliah bersama baby cantek..ini baby organizer, puan hidayah n suami mr adnan.ni dia aunee, wan nur aqilah aunee.


bila tgk nama aunee ni, aku sian la dayah kat anak ko nak kaler2 hitam borang exam nanti.tak masuk nama bapak lagi tuh.sian kat aunee kan cayangg..umi nak bubuh nur abi nak letak wan.nah hamek wan nur semua ader!haha.


lagi gambar aunee with umi and aunties.comel kan dia!yer anties dia pom chomel.aunee cakap.ngehngeh.

memang tanak ngan org lain.ngan abi ko ajer yer ko nak ek aunee...aishh...

mommy to be fiza n wifey to be zura.waitin'!

for baby's sake :)

the c.o.o.l. one. shes shida.cik shida.

have no idea wat shes doing.


noha dgn encik tunang, mr hafiz.semoga bahagia kamu-kamu

us. with the most sweety one sis.kak ina.*yes puji ni puji.kene banje ;p*


bersama kak melly.this lady,u rawks ah kak melly!whoopzz!
:))

kak melly n famili bahagia.son, adam yg jambu.jgn marah kak melly..hihi.

having fun!bagooss....bila nak wat makan2 lagi?btw, thanks to puan hidayah cos sponsor tempat mkn2 n many thanks to all for the yummy dummy foods.arigato gozaimasu.vasss.




have a wonderful monday.no monday2 blues heh.salam.


yang enjoy amat,

myaada

Read more...

kan senang macam nie...

>> Oct 15, 2010


kan senang pergi terus je. eh tiba-tiba ayat pendahuluan..hii..assalamualaikum...oke sape penah guna myeg? ye ianya senang mudah bagi semua orang utk renew roadtax wat insurans check saman berbagai-bagai lagi servis la ade. sile cek skang kalo agak2 terspeed terbalik meter masa bawak keta tuh..hehe.cintanya begini.. eh bukann..citenye semalam puas la on9 bagai nak rak dok isi nak beli insurans ni nak beli insurans..kat myeg la..pestime.pengakuan:sejak pakai keta masa belajar kat nilai lagi saya tak pernah renew roadtax n wat insurans sendiri.segalanya makngah yg buat.tgu tampal kat cermin kete je.yg tu aku pro.hah skang ni dah besa pepandai la buat sendiri!makngah tuka tempat keje ke sarawak benonya..

masalah timbul bila nak bayar m2u pulak buat hal.byk kali try ni.ceh..aku surrender.tak boleh nak wat payment.tertekan ni abah dah byk kali tepon sejak mgu lepas lg tya dah wat ke belom roadtax long? padahal duit abah dah masukkan lama dah. baik abah aku.caringg.hehe. ye bah lum lagi.org tgh sibuk sket esaimen byk.nanti org wat.baekk punyee... selanjutnya dah surrender nak on9 kan, pagi tadi terus ajak adik aku, abe pegi cari kedai jual insurans.haha.jual yer.nak beli ni nak beli!

oh nasib baik rupanya kat jalan reko tu ade agensi insurans plus cawangan myeg. boleh wat kedua dua sekaligus kan. tayah la susah nak pegi pos opis wat roadtax lg. tak ke senang.kan senang macam niee...haruslah kenyang..! nah tgok semua suda setel.

bunga raya sekadar hiasan menunjukkan ketereran melukis:peace:

tgahri tadi pegi amek tgu masa nak tampal je.kecoh la ko ni padahal date nak abes lambat lagi tu haa..!adushh! lepas tu pegi setelkan cik vee saya tu bawak masuk klinik.dah lama tak rawat.pegi tuka minyak itam wat allignment balancing tayar.*wehh ade sport rim kale biru kat kedai tu cantekk seh!iklan*semua sudah setel ati senang!lama jugak lepak kat bengkel belajar cara-cara nak wat allignment kat tayar, tuka minyak semua.kot2 masa depan cerah boleh bukak bengkel kereta.:)) tak sempat dengar Bajet 2011.semua senang hati ke? mari dengar sesi pembentangan bajet 2011 sekali lagi.baca then dengar sendiri.haha.sila download bajet 2011 dengan senang hati..yg terlebih dapat bonus tu ehem ehem...

psss...tgh donlod lagu2 indonesia yg bess!

ps::dak tecik kat sebelah.anak buah yg chomel.aisya damia.


yang setel,

  myaada

Read more...

yang berbeza yang berbeda


harus la kan pagi-pagi jumaat ni dgr lagu2 nasyid.tenang sikit. dulu layan minah goyang gerudi dikocok-kocok hahaha. kisah dulu kat nilai.okkeh... ni diaaaa....empat bijikk video lagu mz in different version aku tempek lagi kat sini.lepas geram sbb tak boleh tgk showcase maher zain kan..meh2 kita wat showcase kat sini.. oh btw semua video ni adalah video lagu open your eyes je. sbb minat amat dgn lagu ni.dari akhir tahun lepas suda jatuh chenta sama lagu ni. tak kesah la kan dulu pun sy dah pernah post video open your eyes.tu versi lain but sgt menarik.sila tengok. dan yang kat bawab-bawah ni pun interesting jugak.

satu : memaparkan foto-foto keindahan alam semulajadi flora fauna bintang-bintang tapi yg statik punya

video

dua: koleksi gambar-gambar photographers kot *refer kat tiup* masjid-masjid kat malaysia, pantai air terjun tasik ye saya suke pantai. babies langit bulan dan juga bintang.langit pun saya suka tengok.

video

tiga: paling saya suka slps yg ni. cantik menarik.langit biru.mata besar.sila tengok sendiri :))

video

empat: versi final fantasy.ade jugak.

video

kesimpulannya, jgn lupa kita milik siapa. kebesaran DIA dpt dilihat melalui apa yg ada di sekeliling.pandang lah dgn mata hati, rasai juga dgn hati.

petikan
Take us in the best way
Guide us every single day..
Keep us close to You
Until the end of time..
ameen


yang khilaf,
myaada

Read more...

t.i.t.l.e.i.n.m.y.d.r.e.a.m.s

>> Oct 14, 2010

Your the one in my dreams at night
while stars shine and in my mind good things twine
Every night I wish to see you
to hold you 
But yet these things I never show,
I just want you to know that they are there
For you when you're in spare for love
And so I end in my deepest regret
that I waited so long to show my love to you
But you mean more to me than anything
::ursula::


yours sincerely,

Read more...

dear ♥

>> Oct 10, 2010


first time update belog waktu ni.x bleh tido padahal dah tutup tutup mata pejam rapat2 golek kiri golek kanan dah. tak tau apa aku fikir. bgun balik ngadap laptop buat terapi sket.dgn muka putih berkrim temulawak rambut pontianak terbang semangat nak tulis diari. maaf ye hr ni dah tuka jadi ala-ala dairi. eh mmg masa mula mula dulu ianya hanyalah 'my stories of life' sebuah dairi tempat aku nak membuat terapi menulis dalam suka dalam duka. and ♥BHB♥ will going the same.sepertimana baim.




ohh i need sumone to hug T___T.please.ush yep cik nott is ere.its ok than nothin..

tengok video cikgu shida yg kontroversi miming lagu.ye mmg buat aku gelak senyum..tp tak baik gelakkan org kan..smoga allah ampunkan dosa. i just want everything to be normal with me.*sigh* believe in patient even its so hard.


ونبلوكم بالشر والخير فتنة وإلينا ترجعون









Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan. [Al-Anbiyaa’: 35] 


hidup ujian semata. semoga allah melindungi semua.making dua.ya allah help me for I am weak.amin.


♥ keeping calm,
myaada






  




::is stick to them::

Read more...

Curi Masa Maher Zain

>> Oct 8, 2010


yeay!esaimen tak siap lagik!tak kire ari ni nak menulih kat belog jugak.entri lepas terbatal.hak!berpinar mata ngadap laptop, doc pdf tulisan kecik2, bengkok sudaa sendi organ tgn menaip semua.okay tipu. T__T.tapi ditemani maher zain sy tak kisah.frust bila tiket konsert maher zain kat Malaysia sold out!pergi tanya Maher sendirik knp tiket dah abes.haha.next suh dia wat kat stadium bukit jalil pulak. stadium sultan muhammad boleh jugak kan?

eh arini bkn nak cite pasal maher zain lah. terlajak. sebenarnya pasal twitter. adakah sy lmbat alert twitter dah berubah cket? panel cari, mention, pengikut segala dah berubah kedukan. sekarang ni kita boleh cuba2 preview dulu twitter baru tu. upkan lagi nanti coming soon twitter bakal ada u tiup-tiup youtube. itu baru kan lam twitter. flickr store gamba korang jugak bakal ada. lain2 content media ada juga. bila nak launch ye.ehh betul kan flickr boleh store gambar? saya betol tatau!hadoi. :))

mari tengok dulu yg ni.ini gambar twitter versi lama


ini pula yang preview new twitter. left sidebar makin besar kan.


psstt! gosip-gosip semua tu harus diabaikan yea!fb yg sudah  lama tak bergerak. saya lah!

psst lagii...selain maher, baim catatanku ngn melly goslow dan sakha temani saya jugak. lagu mereka.
mari buat kerja lagi.tata.


 yang tulus kenyang,

myaada
ps:: kesian cik Nott ujan2 begini duduk sensorang.maaf ye.

Read more...

Dah Stop Ber'belog' Dah

>> Oct 5, 2010


waahh tajuk posting macam dah tanak menulis dah lam belog nie..im sulking! macam tu boley kah?hihi..oh tidak begitu.pengumuman :blog ini tidak akan ber'update' (padahal mmg tak selalu berupdate pun kan hoho ) karana puan punye belog akan menghadapi final exam tak lama lagi yakni kurang lebih 2 minggu dari sekarang. Justeru, setiap saat, waktu dan ketika hatta minit sekalipun  akan digunakan untuk last minute study dan menyelesaikan esaimen plus projek a.k.a tugasan yang telah melampaui batas itu.hahaha!oyd, masa saya kesuntukan utk mengupdate belog.maaf!

Ok abaikan ayat-ayat cinta yg tidak tersusun rapi tersebut.doakan saya juga rakan2 yang lain spy dpt menjawab soalan dgn pantas, betul, jitu dan cemerlang. :). ampun maaf segala terkasar ayat bahasa ye!
Tataaa! Assalamualaikum dan jumpa lagi di lain siaran.




Yang 'rajin' update,

cikaada

p/s:: miss cik Nott mucchh!!

Read more...

footer social

Google+ Followers

Followers

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP