Pengedar Shaklee Penang theawesomeummi@gmail.com

Oct 14, 2017

Cara Buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Untuk Anak

Cara Buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Untuk Anak 

Mesti dah biasa dengar kan tentang AHB atau Amanah Hartanah Bumiputera ni. Pernah tengok tak iklan terbaru Amanah Hartanah Bumiputera ( AHB ) yang paling latest kat tv tu? Tiga orang rakan sekerja yang berangan-angan nak buat apa dengan duit gaji dorang tu nanti. Sorang nak beli superbike, sorang nak pergi bercuti dan sorang lagi nak makan sedap-sedap. Hehe macam-macam.

Last-last Neelofa mencelah suruh simpan sikit dalam AHB. Iklan tu menarik. Sempoi ja. Sebelum ni pun ada lagi iklan-iklan AHB dekat tv. Yang makcik dekat stesen minyak dan pergi melawat bangunan tu. Pun menarik iklan AHB ni.







Ramai yang dah tahu kan AHB adalah salah satu medium pelaburan untuk Bumiputera. Cuma yang ni kita melabur dalam sektor hartanah. Dan yang paling BEST kita boleh mula melabur dan buka akaun AHB ni cuma  dengan RM100 saja. Ya masa awal-awal dulu dalam RM500 kalau tak silap.

Mak-mak yang rasa nak try simpan duit anak-anak dalam AHB ni pun boleh. Sebab AHB ada juga tawarkan Akaun Remaja (Kanak-Kanak/ Remaja ). Akaun Remaja ni untuk kanak-kanak yang berumur 3 bulan keatas sehingga di bawah 18 tahun. Kira AHB ni salah satu cara simpan duit atau medium  simpan duit untuk anak-anak yang mak boleh consider.


Cara Buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Untuk Anak 


Minggu lepas hari Jumaat, curi masa rehat panjang tu kejap pergi Maybank untuk buka akaun AHB untuk Muhammad Fayyadh sebelum cukup umur dia dua tahun 9 Oktober 2017. Ni kira tabung kedua Muhammad lah selepas Tabung Haji. Another medium yang kami pilih untuk simpanan masa depan insyaAllah. Yang next-next masih dalam planning. Hehe.

So, macam mana cara nak buka Akaun AHB untuk anak? Di bawah ni saya ringkaskan step untuk buka akaun AHB untuk anak.

1. Mula-mula sekali sediakan dokumen-dokumen berikut sebelum pergi ke bank. Fotostat siap-siap lagi senang. Dokumen original  bawa sekali.

- Salinan IC / Kad Pengenalan penjaga  ( ibu/ayah )
- Salinan MyKid anak
- Salinan Surat Beranak Anak
- No Akaun ( Tulis atau simpan dalam handphone siap-siap )


2. Pergi ke mana-mana cawangan Maybank atau AMbank. Saya prefer Maybank. Setakat ni 2 bank ni sahaja lah distributor untuk unit amanah AHB ni. Terus ke Kaunter Pertanyaan dan beritahu pegawai kaunter tu kita nak buka akaun AHB. Nanti dia akan panggil Eksekutif Kewangan untuk sesi rundingan.

3. Jumpa pegawai yang incharge. Pegawai ni akan terangkan lebih details pasal AHB. Korang boleh dapatkan penjelasan berkaitan macam mana dana AHB ini diuruskan, tarikh agihan dividen,  kadar dividen dan lain-lain. Tanya je kat dorang semua yang korang nak tahu details pasal AHB ni.

4. Kalau dah faham dan bersetuju, dia akan bagi borang pendaftaran AHB untuk diisi. Untuk anak remaja, nanti dia akan bagi Borang Pendaftaran Amanah Hartanah Bumiputera ( Akaun Kanak-Kanak / Remaja ) macam gambar kat bawah ni. Untuk dewasa macam kita ni, ada Borang Pendaftaran Amanah Hartanah Bumiputera Akaun Dewasa.



Dalam borang ni ada disuruh isi nombor akaun bank kita untuk tujuan pengkreditan dividen. Rujukan bulatan merah di atas. Dividen nanti terus  masuk akaun kita ya. Saya suggest guna akaun Maybank jugak ( kalau buka di Maybank). Bank lain boleh juga tapi akan ada caj lah yang dikenakan. Tak sure pulak berapa. Nak buka akaun Maybank baru pun boleh kalau takut duit bercampur aduk duit bisnes ke duit gaji. Haha.

Take note ya. Untuk akaun anak, boleh diisi dengan nombor akaun bank ibu/ayah.

Borang yang lengkap diisi tu diserahkan kepada pegawai tadi bersama dengan Kad Pengenalan kita, original dan salinan MYKid dan surat beranak anak.




5. Last sekali, isi borang pelaburan tambahan AHB macam dalam gambar (Yang ni cash la ya. Yang invest pakai KWSP kena buat lain). Borang ni nanti pegawai tu akan bagi. Buat pembayaran jumlah pelaburan  kepada jurubank di kaunter. Selepas itu, satu salinan disahkan daripada "Borang Pendaftaran" akan dikeluarkan kepada anda sebagai bukti pelaburan anda.

Salinan borang ni kena simpan tau  sebagai rujukan di masa hadapan nanti. Dorang tak keluarkan buku ke apa. So simpan lah salinan borang pendaftaran ni ya.

Segala urusan samada nak buka akaun AHB ataupun nak tambah pelaburan AHB hanya boleh dibuat di kaunter.

So rasanya tu je lah yang boleh saya share step nak buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) untuk anak. Kalau berminat boleh la rujuk bank yang berhampiran (Maybank atau AMBank). Cuma tak sure juga dah penuh ke belum fund ni. Apa pun sila rujuk bank yang terdekat ya.



Share:

Oct 3, 2017

Kerap Bersin? Awasi 9 Tanda-Tanda Penyakit Resdung

Biasa kan kita dengar ada kalangan ahli keluarga kita atau kita sendiri jenis yang kuat bersin pagi-pagi? Bukan takat sekali. Dua tiga kali dok asyik bersin je pepagi. Kenkadang lebih dari tu la. Ada kan? Sampai mata pun naik berair. Hehe.



Kenapa kerap bersin? Kenapa selalu je bersin? 

Orang kata bila kuat bersin ni itu adalah salah satu tanda-tanda kita mengalami resdung. Mesti korang tahu kan apa itu Resdung ?


Resdung Dan Penyebab Resdung
Resdung ni dikenali juga sebagai radang sinus, jangkitan sinus atau rinosinusitis. Radang ini terjadi pada rongga sinus dan ia mungkin disebabkan oleh jangkitan kuman, alahan, pencemaran udara, sering terdedah kepada bahan pencemar seperti asap rokok atau masalah struktur dalam hidung. Dalam kebanyakan kes, ia adalah disebabkan oleh jangkitan virus.






Tanda-Tanda Resdung


Ada beberapa tanda-tanda penyakit  resdung dan gejala resdung.

Ia termasuklah :

1. Ada lendir tebal dalam hidung. Keluar lendir pekat kekuningan atau kehijauan dari hidung atau di belakang tekak

2. Hidung tersumbat dan mempunyai kesukaran untuk bernafas.

3. Sakit atau bengkak di sekeliling mata, pipi, hidung atau dahi.

4. Sakit pada gusi atas dan gigi.Demam

5. Sakit kepala dan demam

6. Kurang deria bau dan deria rasa.

7. Nafas dan mulut berbau.

8. Sakit tekak dan batuk terutama sering batuk lebih teruk pada waktu malam.

9. Naik jerawat







Jika ada salah satu tanda-tanda di atas, mungkin awak telah dijangkiti penyakit resdung. Apa yang boleh dilakukan untuk kurangkan resdung atau radang sinus ini adalah awak boleh mengambil Set Resdung Shaklee yang terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan.




Untuk mendapatkan Set Resdung Shaklee. boleh hubungi saya di talian di bawah

WHATSAPP 013 - 985 2827
WHATSAPP 013 - 985 2827
WHATSAPP 013 - 985 2827




Share:

May 17, 2017

Senarai Harga Shaklee 2017

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum pengunjung blog ummiawesome.com 😊. Pagi ni saya nak update sedikit Senarai Harga Shaklee 2017. Rata-rata dah tahu kan yang awal Mei hari tu, Shaklee Malaysia ada melakukan sedikit 'Price Adjustment' yang mana ada beberapa produk Shaklee mengalami sedikit perubahan harga. Tak besar pun sebenarnya perubahan harga tu.

Jom kita tengok Senarai Harga Shaklee 2017 yang terkini ini.





Shaklee Price List 2017



Berikut adalah senarai harga produk Shaklee untuk tahun  2017. Harga yang dipaparkan adalah harga EXCLUSIVE untuk customer Shaklee.





Produk ShakleeSizeHarga (RM)
Healthy Beauty
Enfuselle Basic System Normal-Oily0335.23
Enfuselle Basic System Normal-Dry0352.45
ProSante Hair Care System0377.63
NutriWhite Skin Care System01227.48
NutriWhite Skin Care System01242.85
Herbal Blend Multipurpose Cream4 oz39.75
Gentle Action Make-Up Remover150 ml104.68
Gentle Deep Foaming Cleanser150 g132.5
Soothing Radiance Whitening Softener150 ml151.05
Daily Defense Whitening Essence30 g245.13
Ultimate Protection Whitening Lotion50 g212
Overnight Renewal Whitening Cream48 g238.5
Spot Whitening Treatment10 g159
Nourishing Scalp Treatment59 ml99.38
Lightweight Conditioner296 ml70.23
Replenishing Conditioner237 ml74.2
Revitalizing Shampoo296 ml72.88
Purifying Shampoo237 ml66.25
Long Lasting Finishing Spray237 ml64.93
Purifying Toner177 ml87.45
Hydrating Toner177 ml87.45
Balancing Moisturizer59 ml92.75
Eye Treatment14 ml55.65
Hydrating Cleansing Lotion177 ml106
Hydrating Moisturizer48 g103.35
Purifying Cleansing Gel177 ml99.38
Enfuselle Pump022.53
Healthy Home
Get Clean Water Starter Pack with Water Refill 3 Pack0543.25
Get-Clean Home Care System0235.85
Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate16 oz51.68
Fresh Laundry Concentrate5.5 lb88.78
Dish Wash Concentrate16 oz49.03
Soft Fabric Concentrate046.38
GCW Pitcher Only0250.43
GCW Filter (3 Pack) Only0178.88
GCW Housing Kit Only0113.95
Healthy Nutrition
Sustained Release Vita-C Plus180103.35
Vita E Complex120165.63
CarotoMax3082.15
Peppermint Ginger Plus9050.35
Garlic Complex6059.63
OsteMatrix12064.93
Vita Lea Iron Formula12099.38
Alfalfa Complex (S)33060.95
Alfalfa Complex (L)700108.65
Lecithin18058.3
B-Complex12058.75
OmegaGuard90144.43
NutriFeron30 x 1.2g192.13
Vivix150ml503.5
DTX Complex90165.63
GLA Complex6096.73
Chewable Vita-C Plus 100mg9039.75
Collagen Powder15 sachets315.88
Meal Shakes - French Vanilla544g127.2
Performance Orange539g91.43
ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour850g170.93
Vita-Lea for Children60117.93
Phytocol-ST120209.35
Herb Lax12060.95
Healthy Weight
Cinch Tea Mix28 sticks139.13
Vanilla - Cinch Shake Mix Canister15 sv192.13
Chocolate - Cinch Shake Mix Canister15 sv192.13
Cafe Latte - Cinch Shake Mix Canister15 sv192.13
No Freight Charge
Energy For Life Set01007
Amazing Golden Set - for Her01245.5
Detox Set0889.08
Amazing Golden Set for Him01314.4
Vivix150ml503.5



Beli Shaklee Online Malaysia





Untuk membuat order atau beli shaklee ada dua cara :

1) Beli Shaklee Online terus dari Shaklee HQ melalui link ini. Klik link berikut 

Beli Produk Shaklee Secara Online 

Untuk membeli Produk Shaklee secara online terus dari Shaklee (order anda akan diuruskan 100% oleh Shaklee HQ).

2) Beli Shaklee COD dari Pengedar Shaklee Terdekat di kawasan anda. Untuk mendapatkan maklumat Pengedar Shaklee di area anda boleh whatsapp : 

013 985 2827






Share:

Mar 17, 2017

Pengedar Shaklee Nilai Dan Putrajaya Terbaik Dengan Readystock

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua 😊. Alhamdulillah petang Jumaat ni saya nak berkongsi berita gembira dengan penduduk Nilai, Salak Tinggi, Sepang, Bangi, Kajang dan Putrajaya serta kawasan-kawasan yang berdekatan. Berita gembira apa tu? Hehe. Tentulah berita gembira bila saya katakan kini produk Shaklee lebih dekat dengan anda
tau!


Bagi  anda yang tinggal di kawasan Nilai dan Putrajaya serta berdekatan, yang dah lamaaa dah teringin mencuba produk semulajadi Shaklee ni, kini korang tak perlu risau. Lama dah kan dok usha? Sekarang anda dah boleh dapatkan produk shaklee secara COD daripada Puan Hidayah, Pengedar Shaklee Nilai dan Putrajaya terbaik dengan readystock.


Kenapa saya katakan anda yang tinggal di Putrajaya juga boleh dapatkan produk Shaklee daripada Puan Hidayah? Ini sebabnya Puan Hidayah bekerja di kawasan Putrajaya. So boleh la orang-orang Putrajaya yang nak dapatkan produk shaklee daripada Puan Hidayah secara COD.

Orang Nilai juga boleh COD produk shaklee kerana Puan Hidayah Pengedar Shaklee menetap di Nilai 😊.

InsyaAllah Puan Hidayah boleh membantu dalam memberikan konsultasi terbaik untuk setiap cadangan supplement KHAS untuk yang dapatkan produk shaklee daripada beliau.



Beliau berpengalaman dalam Set Kecergasan dan Set Kecantikan serta set penyusuan dan beliau sendiri memang mengamalakan vitamin shaklee untuk kekal aktif dan bertenaga. Sebagai ibu berkerjaya, kesihatan diri sendiri dan keluarga tetap diutamakan.



Jadi, jika anda ingin mendapatkan konsultasi berkenaan produk shaklee ini, sila hubungi Puan Hidayah ditalian seperti di bawah.


Untuk order dan konsultasi:
📱WA 013 930 3529 ( Dayah)
📱WA 013 930 3529 ( Dayah)
📱WA 013 930 3529 ( Dayah)

Jemput untuk LIKE Page Pengedar Shaklee Nilai dan Putrajaya di sini.

Kalau korang nak Daftar Jadi Ahli Shaklee dan dapatkan produk Shaklee dengan Diskaun, boleh juga hubungi Puan Hidayah Pengedar Shaklee Nilai dan Putrajaya 😊.

Nak jadi sebahagian dari kami? Hubungi kami segera!



Share:

Mar 5, 2017

Kempen Kesihatan #Superstar – Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua 😊. Kali ni berkesempatan untuk menyahut cabaran blogging dari Kak Olie untuk berkongsi tentang topik kesihatan bersempena dengan kempen yang dianjurkan oleh team #Superstar iaitu Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans.



Kalau diberi pilihan antara dua ni, korang pilih yang mana dulu? Nak beli insurans je ke tanpa jaga kesihatan? Tau la dah ada insurans, tapi takkan sebab dah ada insurans tu kita ambil tak endah pula bab jaga kesihatan sendiri kan? Boleh pulak claim kata "eh aku dah beli insurans, bayar mahal-mahal takkan tak nak guna. Rugi laa...". Haaa ada ke nak mintak sakit tu datang. Nauzubillah.



Pada pendapat saya, memang tak dinafikan akan kepentingan memiliki insurans sebagai keperluan pada zaman sekarang. Dengan kadar dan kos rawatan yang semakin meningkat, beli insurans ni sekurang-kurangnya dapat membantu meringankan bebanan kan.

Ye lah. Orang kata malang tak berbau.

TAPI, bagi saya even kita dah beli banyak takaful/ insurans dah pun sebagai langkah persediaan, TETAP juga jaga kesihatan perlu diUTAMAkan. Saya lebih suka konsep MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT (Preventation is Better Than Cure).

Sesetengah kita berkira sangat tau bab nak jaga kesihatan ni. Bukan awak laa..orang lain. Hehe. Benda lain boleh je nak beli tiap-tiap bulan. Kasut beli tiap-tiap bulan. Tudung beli tiap-tiap bulan. Lipstick beli tiap-tiap bulan. Masuk bab nak invest sikit untuk jaga kesihatan, eh tak de bajet. Bajet lari. Lari ke mana tak tahu. Misteri. Padahal investment tu untuk kesihatan DIRI KITA SENDIRI jugak. Adoi!





Macam Mana Saya Nak Jaga Kesihatan?

Ramai antara kita masih tertanya-tanya macam mana ya cara terbaik untuk menjaga kesihatan? Cukup tak kalau aku jogging tiap-tiap hari keluarkan peluh? Hehe. Korang rasa cukup tak kita jaga kesihatan dengan cara macam tu?

Betul, bersenam adalah salah satu cara untuk jaga kesihatan juga. Tahniah pada korang yang konsisten bersenam dan melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Sekurang-kurangnya dengan bersenam kita dah melaksanakan salah satu cara untuk jadikan tubuh badan kita lebih sihat kan.

Jom saya kongsikan 5 lagi tips mudah untuk jaga kesihatan.

1. Pemakanan Seimbang - Amalkan pemakanan yang seimbang dan sihat. Banyakkan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kurangkan gula dan lemak untuk elakkan penyakit-penyakit seperti kencing manis (diabetes) dan jantung. Contoh sayur yang korang boleh try masak macam peria katak. Boleh tengok 5 resepi masak peria katak penawar kencing manis di sini. Peria katak ni boleh bantu rawat penyakit kencing manis tau kalau diamalkan selalu. Alternatif ubat kencing manis orang kata.

2. Bersukan dan bersenam - Yang ni macam saya bagitau kat atas tadi, adalah salah satu cara kita boleh tingkatkan kesihatan tubuh. Contoh senaman ringkas yang kita boleh lakukan hari-hari adalah dengan menaiki tangga dirumah atau kat office.

3. Pemeriksaan doktor (Medical Check Up) - Kita boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun. Setidak-tidaknya kita dapat pastikan tubuh badan kita dalam keadaan yang baik tanpa sebarang penyakit dan boleh dapatkan rawatan segera pada peringkat awal sekiranya didapati menghidap sebarang penyakit.



4. Rehat secukupnya, elak stress - Dalam kesibukan kita menjalani aktiviti seharian, kadang-kadang sampai mengabaikan kesihatan sendiri. Tubuh badan kita perlukan rehat dan tidur yang secukupnya. Kalau tak mungkin akan akibatkan keletihan dan kelesuan. Stress juga boleh melanda bila emosi tidak dikawal sebaiknya. Justeru, dapatkan rehat yang cukup serta tidur yang berkualiti.

5. Pengambilan supplement - Sesetengah orang berpendapat yang kita tak perlukan makanan tambahan sebab dah amalkan pemakanan yang seimbang dah. Tapi tahukah kita makanan yang kita makan sekarang ni termasuk sayur-sayuran dah semakin hilang zat. Sayur apabila dimasak , semakin hilang zat dia. Jadi, macam mana kita nak dapatkan nutrisi yang cukup kalau makanan yang kita ambil seharian pun semakin kurang zat.

Sebab itu bagi saya pengambilan supplement juga dah jadi keperluan untuk kita. Ye la macam mana nak dapatkan nutrisi yang cukup kan. Kadang-kadang lunch pun ada yang skip. Hehe. Makan sayur pulak, sayur yang kurang dah zat yang ada dalam dia.

Tu belum lagi cerita pasal makan fast-food, frozen food dan segala processed food yang lain. Tambah lagi bersenam pun idakk. Adehh. Takkan nak bergantung dengan insurans je tanpa ada kesedaran nak jaga kesihatan diri-sendiri terlebih dahulu.



Gambar kat atas ni adalah salah satu supplement yang saya amalkan iaitu ESP. Saya amalkan ESP sewaktu mengandung lagi dan masih amalkan sampai sekarang. Best tau rasa dia. Tambah-tambah bancuh dengan favourite air kita. Boleh bagi kita tenaga nak buat kerja harian.

Selain ESP ada lagi supplement lain yang saya ambil. Nanti lain kali la pulak kita cerita ya. Hihi. Ambil supplement ni pun sebagai ikhtiar orang kata. Tak adalah letih dan lesu sangat bila pergi kerja dan uruskan rumah tangga.

Ada lagi satu supplement yang saya nak share iaitu Jus Pati Resveratrol. Korang pernah dengar tak benda ni? Jus ni best tau. Kalau sesiapa yang ada risiko kencing manis contohnya, Jus Resveratrol ni dapat membantu menurunkan kadar gula pesakit kencing manis.


Yang botol maroon comel ni lah Jus Pati Resveratrol. Banyak khasiat dia. Antaranya boleh bantu untuk rawat kencing manis atau diabetes dengan membaiki organ yang mengeluarkan insulin itu sendiri yakni pankreas. Korang boleh baca tentang review dan testimoni Jus Pati Resveratrol ubat kencing manis untuk dapatkan info lanjut tentang Jus Pati Resveratrol atau Pati Anggur Muskat ni.


Nasihat saya, usahlah berkira sangat nak melabur untuk kebaikan dan kesihatan diri sendiri. Badan kita ni amanah Allah juga. Dah tentu jadi kewajipan untuk kita menjaga amanah ini sebaik yang mungkin. Tubuh badan ni la yang kita guna hari-hari nak beribadah, buat kerja tu, buat kerja ni. Jika diizin Allah untuk panjang umur, syukur lah dapat merasai nikmat kesihatan. Alhamdulillah.

Ermm rasanya untuk seterusnya saya nak tag rakan blogger Kak Erin dari petuakulit.com untuk menyambung cabaran kempen kesihatan ni 🤗. Jom kita sama-sama meriahkan dan support kempen kesedaran kesihatan jaga kesihatan lebih baik dari beli insurans  yang dibawakan oleh team Superstars.

Pastikan korang Like and Share sekali tau post ni untuk sama-sama meriahkan kempen kesedaran kesihatan Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Beli Insurans.  Jaga kesihatan elok-elok ya. Nak order supplements untuk diri sendiri dan ahli keluarga serta rakan-rakan jom hubungi nombor dibawah.

Aada - 013 985 2827
Pengedar Shaklee Penang

Jumpa di next entry. Assalamualaikum 😊.



Share:

Cara Buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Untuk Anak

Cara Buka Akaun Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Untuk Anak  Mesti dah biasa dengar kan tentang AHB atau Amanah Hartanah Bumiputera ni. ...

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *

Subscribe to

IKLAN BEST!