7 Cadangan Minyak Telon Bayi Untuk Si Manja!

7 Minyak Telon Bayi Untuk Si Manja! - Salam mommies. Antara benda penting yang perlu ada dalam list barang keperluan bayi sama ada di rumah atau pun list persediaan barang baby ke rumah pengasuh dan nurseri, sudah semestinya minyak telon atau minyak bayi. Biasanya ibu-ibu akan memakaikan minyak telon kepada bayi setiap kali selepas bayi dimandikan. Bukan sedikit manfaat daripada penggunaan minyak telon untuk si manja ni tau. Malahan minyak telon dipercayai dapat memberi pelbagai kebaikan untuk bayi. Jom kita tengok senarai minyak telon yang ada dipasaran sebagai panduan untuk mommies yang masih mencari minyak yang sesuai untuk si manja!




Mommies, antara fungsi minyak telon ialah ia dapat menghangatkan tubuh badan bayi terutamanya ketika waktu sejuk. Disamping itu minyak telon dipercayai dapat membantu meredakan kembung perut juga. Ada sesetengah  minyak telon yang mempunyai bau yang dapat menenangkan dan memberikan keselesaan kepada bayi, justeru bayi akan berada dalam keadaan tenang dan tidak meragam. Haih bestnye dapat cium baby lepas mandi siap pakai minyak semua kan. Wangi kemain!


Di bawah disenaraikan 7 Minyak Telon Bayi yang dicadangkan  untuk si manja anda.

1. Minyak Bayini Mestika

Minyak Telon
Minyak Bayini Mastika
Terdapat dalam 1 saiz 30ml. Membantu melegakan rasa perut kembung yang tidak selesa. Membantu menjadikan badan bayi bersa hangat dan selesa.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK BAYINI MASTIKA


2. Minyak Telon Bebiku

Minyak Bayi Bebiku
Minyak Telon Bebiku
Mengandungi bahan-bahan semulajadi yang digunakan secara tradisional untuk melegakan perut kembung dan menghangatkan badan bayi. Disapukan pada dada, perut, punggung dan telapak kaki 2 kali atau lebih atau bila perlu.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK TELON BEBIKU

3. Minyak Telon Mustika Ratu
Minyak Telon Mustika Ratu
Minyak Telon Mustika Ratu
Gabungan tiga jenis minyak iaitu Minyak Kayu Putih, Minyak Adas, dan Minyak Kelapa yang mampu meredakan perut kembung dan masuk angin. Sapukan Minyak Telon dibahagian tubuh bayi seperti dada, perut dan telapak kaki untuk memberikan rasa hangat dan harum pada bayi.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK TELON MUSTIKA RATU

4. Minyak Telon My Baby
Minyak Telon My Baby
Melegakan kembung perut. Menggosok telon minyak pada perut boleh melegakan perut akibat gas yang berlebihan atau asid perut meningkat. Menghangatkan badan bayi. Menghindari selesema & membuat bayi lebih selesa. Melembapkan kulit. Dipakai saat memijat untuk melancarkan peredaran darah. Membantu elakkan gigitan nyamuk.

Klik untuk dapatkan secara online ----->  MINYAK TELON MYBABY

5. Minyak Telon Bayi Cap Lang
Minyak Telon Cap Lang
Minyak Eucalyptus berguna untuk bayi untuk mencegah dan melegakan sakit perut dan ketidakselesaan, serta menghangatkan badan bayi. Boleh juga digunakan sebagai minyak bayi. Sapukan 5-10 titis pada dada, perut, pinggul dan kaki. Boleh digunakan pada bila-bila masa, terutamanya selepas mandi atau dalam cuaca sejuk.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK TELON BAYI CAP LANG

6. Minyak Bayi Yu Yee
Minyak Bayi Yu Yee Cap Limau
Minyak Yu Yee ialah salap berubat herba dengan bau pudina manis. Ia digunakan secara tradisional untuk melegakan angin dan masalah kembung pada bayi. Ibu-ibu Cina telah menggunakannya selama berabad-abad dan ia telah terbukti dari masa ke masa sebagai rawatan yang berkesan untuk bayi yang bergas.Minyak Yu Yee membantu melegakan kolik dan menenangkan bayi. Ia juga membantu mengurangkan sakit otot dan sendi yang ringan dan sakit pada semua peringkat umur.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK BAYI YU YEE

7. Minyak Bayi Ommey NR

Minyak Bayi Ommey NR
Ommey Minyak Bayi digunakan secara tradisional sebagai minyak urutan harian yang dapat memberikan kelegaan dan ketenangan pada si manja. Penggunaan harian dapat membantu melegakan ketidakselesaan perut bayi, gatal-gatal ringan, hidung tersumbat dan batuk-batuk ringan.

Klik untuk dapatkan secara online -----> MINYAK BAYI OMMEY NR


Nah sekarang mommies dah boleh survey minyak telon dan minyak bayi yang sesuai untuk baby nanti. Untuk pembelian online dari shopee, disertakan link untuk produk berkenaan. Mommies pernah apply minyak telon untuk baby, boleh share di ruangan komen sama-sama kita kongsi info ye! Terima kasih sudi membaca dan melayari blog ummiawesome.com, bye.

JOIN kami di channel telegram Misi Beli Jiwa <---- klik untuk join.

Tirai Emas 2021 : Belum Terlambat Untuk Bermula

Bismillahirahmanirrahim

π˜½π™€π™‡π™π™ˆ π™π™€π™π™‡π˜Όπ™ˆπ˜½π˜Όπ™ 𝙐𝙉𝙏𝙐𝙆 π˜½π™€π™π™ˆπ™π™‡π˜Ό

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dah lebih pertengahan kita di bulan januari 2021. Belum terlambat kot nak wish selamat tahun baru hehe. Apa pun semoga tahun baru ni kita dapat tempuh dengan lebih baik dari tahun-tahun yang sudah.

So far  macam mana dengan target tahun ni? Mesti semua dah ada list dan goals yang nak capai tahun ni kan. At least bila dah letak target, kita akan plan dan usaha untuk capai target tu sebaik mungkin.


Untuk tahun ni, syukur masih dipanjangkan umur untuk menghirup udara di muka bumi Allah ini. Ya, kita masih lagi meneruskan amalan normal baru kehidupan sejak tahun lepas akibat covid-19. Budaya baru kita praktikkan. Sama-sama jaga diri, jaga ahli keluarga. Semoga virus ini cepat-cepat berlalu.

2021, ada beberapa target saya tahun ni. Bercerita mengenai emas, harapan untuk tahun ni menjadi tahun emas, lebih baik dan lebih bermakna. 

Pernah dengar tentang Public Gold? Akhir tahun 2016 dulu, saya ada buka akaun emas public gold dengan serendah 1gram. Satu gram hari tu cuma rm181. Murah kan.

Bulan seterusnya, tambah la 1gram. Masa tu, kita buka akaun emas sekadar buka je. Tak fokus untuk menyimpan pun. Tahun 2017 langsung senyap. Tak tambah apa² πŸ˜‚ 

Tahun 2018 bulan disember, mula terbuka hati balik nak lebih bersungguh menyimpan. Mula paksa simpan dengan buat potongan paksa setiap bulan ke akaun emas ni. Tahun tu jugak, buka akaun emas junior untuk abang Fayyadh. Tak campur ummi punya dah.

2019, dah nampak bunga² dia nak tukar nombor depan tu. Tak nampak rupa 1++ dah. Tak silap pertengahan tahun tu, satu gram dah jadi rm200. Dia mula main nombor 2 dah aih πŸ˜” 

Alhamdulillah tahun lepas, rezeki upgrade sebagai PRIORITY DEALER Public Gold. Niat untuk lebih serius menyimpan untuk sendiri dan anak². Simpan emas sebagai alternatif. Kita berkongsi dgn semua orang kebaikan simpanan emas. Untuk Adam, juga dah buka akaun dia sendiri tahun ni.



Hari ni, harga segram emas pg rm261. Tak tahu sampai bila boleh nampak nombor 2 tu kat depan. Boleh jadi bebila je tukar 3++ pulak πŸ˜”

Kita tak tahu ke depan macam mana. Jadi, ambil peluang ni menyimpan. Miliki akaun emas sendiri. Tiada syarat ketat utk buka akaun, even baby sehari pun boleh buka jika dah ada myKid. Individu yg bankrupt, diisytihar muflis pun boleh buka akaun

If ada yang nak buka akaun emas untuk diri sendiri atau anak², boleh whatsapp 013 985 2827 ye (klik https://bit.ly/3sqTx3w), nanti saya guide. nak buka dengan rm100 atau 1gram terpulang 😊

 
Banyak benda yang berlaku diluar jangka. moga kita kita lebih bersedia dengan apa jua yang mendatang. 2021 ni, jom simpan emas. jika tak hari ni, bila lagi? πŸ˜‰
.
.
.
#PublicGoldbyUmmiAwesome
#PG00087584
#PriorityDealerPublicGold

Guna 4 Tepung Ni Jadikan Peria Goreng Anda Spicy dan Rangup!

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan hi semua. 

Menu biasa je masak untuk makan sempena cuti Maulud Rasul hari ni. Alang-alang dah ada peria katak suami belikan, kita goreng celup tepung je la kan senang! Sejujurnya peria ni kalau masak lain selain goreng tepung ni, agak sukar nak telan asbab kepahitannya itu. Ya tahu pahit itu ubat, namun apakan daya, masih tak boleh bertolak ansur dengan level kepahitan dia tu. Hehe.




Kali ni kita adjust sedikit bahan-bahan nak goreng dia. Apa yang penting korang guna 4 tepung ni je je untuk jadikan peria goreng tepung tu sedap, pedas dan rangup enak dimakan begitu saja. Haa gitu!

Siapa yang nak mudah dan cepat, tak tahu nak masak apa sayur peria ni, boleh la cuba cara masak peria di bawah.

RESEPI PERIA GORENG RANGUP SPICY ALA MAMAK


Bahan-Bahan

Peria 
Garam
Tepung Bistari (Pedas)
Rempah Ayam Goreng Mamak
Tepung Beras
Tepung Jagung


Cara-Cara

1. Hiris atau sagat peria dan buang biji-biji. Nak mudah belah dua peria tu, dan guna sudu untuk buang biji.
2. Rendam hirisan peria tadi dalam air bercampur garam selama 20-30 minit.
3. Selepas direndam. boleh toskan peria kita
4. Campurkan tepung Bistari spicy, Rempah ayam goreng mamak, tepung beras dan tepung jagung
5. Masukkan peria yang telah ditoskan tadi ke dalam campuran tepung berkenaan. Gaul dengan rata dan peria siap untuk digoreng!
6. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum start goreng. Bila dah masak, angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan!




Berapa sukatan tepung yang nak campur tu?

Sebab kita gunakan beberapa biji peria je ye la 2 orang makan  je kan, so kita guna sukatan di bawah

Tepung Bistari 1 cawan
Rempah Ayam Goreng Mamak setengah cawan
Tepung Beras setengah cawan
Tepung Jagung setengah cawan



Boleh agak-agak nak campur tepung-tepung tu semua. Janji tak lari rasa. Hehe. Btw, rempah ayam mamak tu kita beli kat shopee je.



Dah macam ghuper Super ring dah dia. Hehe. Siapa suka ratah gitu je peria goreng ni? OK kita geng!

Selamat mecuba resepi mudah ini. Bye!

Tudung Syria Chiffon : Kenapa Korang Kena Tambah Lagi Koleksi Tudung Syria

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan hai gais.



Dah shopping tudung baru untuk raya haji yang bakal tiba? Hihi. Ajom kali ni kita nak kenalkan korang dengan Tudung Syria Chiffon keluaran chenta qaseh edisi terbaru. Sangat lawa. Sangat cun. Sangat cantik!

Selalu kita dok pakai tudung syria cotton or tudung syria kain lycra je kan. Pernah tak korang pakai tudung syria material chiffon? So apa kata kali ni try pulak tudung syria chiffon  Ayris ni.






Tudung syria ni sangat unik tau. Diperbuat daripada  material CHIFFON high quality. Jarang sangat kita nak jumpa dengan tudung syria material ni kan. Lagi-lagi yang kainnya  tak jarang. Inner pulak kemas terletak. Tak de lah inner tu nak bergerak ke sana ke sini buat spoil mood sepanjang hari hehe.



Lagi pula, tudung syria Ayris ni  FREE size. Kelabuhan dia insyaALLAH menutup paras dada. sangat sesuai untuk gadis-gadis dan mommies.



Bila pakai tudung, selain aurat terjaga, mesti la nak nampak kemas. Jadi korang jangan risau nak pakai tudung syria chiffon ni. Yang penting, korang akan rasa nyaman, sejuk dan selesa sepanjang hari. Keselesaan maksimum gittu!




Yang best lagi pasal tudung ni, inner dia ada tali tau. So, korang boleh pakai inner tu longgar atau ketat level nya ikut keselesaan korang. Adjustable orang kata. Oh ya! Bukan 1 warna 2 warna je yang ada. Kita ada 10 warna tudung yang bakal menarik hati menggoncang jiwa dan raga. Senang cite, grab la seploh warna yang ada tu gais!



Tudung syria hijab plain chiffon ni sungguh cantik digayakan even dengan baju kurung mahu pun blouse atau dress. Pakai tudung syria plain ni dengan baju corak pun cantik. Nampak polos dan sangat ayu kan.



TUTORIAL CARA PAKAI TUDUNG SYRIA CHIFFON


Sangat senang gais nak pakai tudung syria chiffon. Nah, kitorang dah sediakan video tutorial cara pakai tudung syria chiffon khas untuk korang!

Boleh tonton sampai habis video tutorial tudung syria di bawah

 


HARGA TUDUNG SYRIA CHIFFON

Harga tudung syria exclusive ni berapa sis?

Sedang-sedang harganya dik. Kalau biasa korang akan beli dengan harga RM54, sempena promo time release ni depa bagi RM49 sehelai je. Ya RM49. Untuk inner dan outer. Bukannya inner ampa pergi beli asing pulak. Hehe.

Nak lagi untung, bila beli 2 pasang dapat la pula harga COMBO. Eh eh serius la RM94 je untuk 2 pasang. SERIUS.



Nak beli kat mana tudung syria chiffon ni?

Lawati instagram KOLEKSI TUDUNG SYRIA and join channel telegram https://t.me/ElleScarves.

Harga promo tu ada tempoh tertentu. Sila la grab cecepat!



Terima kasih sudi membaca bye!



Meet Our Second Hero : Muhammad Adam

Assalamualaikum semua 😊

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan September dah kan kita. Emm ayat biasa bila start nak membelog setelah berkurun blog terabai 🀭. Entri pun tertunda dok peram kasi masak!Hehe

Alhamdulillah awal bulan Julai hari tu, ummi dah masuk kerja balik dah setelah cuti bersalin 3 bulan. Macam sekejap sangat masa berlalu. Rasa macam baru je lepas bersalin setelah 'berkampung' awal 24 hari di ward. 

Pengalaman mengandung dan bersalin yang memang tak boleh dilupakan. Dah la di warded awal. Penantian yang amat menyiksa jiwa dan raga ☺

Ya. Biasanya macam tu la kan mommies. Pengalaman lahirkan setiap anak berbeza-beza πŸ€—

Tanggal 04.04.2019, Alhamdulillah seorang khalifah Allah selamat dilahirkan, yang kami namakan dengan nama Muhammad Adam.

Masih ingat lagi saat disorong ke dewan bedah lebih kurang pukul 9 pagi rasanya dari ward tingkat 2. Sampai diluar dewan, tunggu turn sekejap sebelum dibawa masuk.

Perasaan masa tu? Ya Allah selamatkanlah.....


Tak ingat dalam berapa kali sedutan, terus 'pengsan' tak sedar apa. Lebih kurang jam 12 setengah tengahari terjaga, selepas dengar nurse panggil nama kat tepi. Alhamdulillah 😊

Makanya bertemulah kita, kenalkan second hero kami ni, Muhammad Adam ♥️

Assalamualaikum. Muhammad Adam in the house πŸ˜„

Ini kali kedua ummi kena bersalin secara caesarean.

Pengalaman kali pertama caesarean (emergency) anak pertama tahun 2015. Sekarang abang Muhammad Fayyadh nak masuk 4 tahun dah pun😊.

Hero kedua kami ni, Muhammad Adam lahir secara czer juga (emergency) dengan berat 2.92kg panjang 50cm mengatasi berat abang 2.72kg panjang 47cm. Menang kat adik hehe πŸ˜„.



Kedua-duanya czer sebab kedua-dua pregnancy ummi di diagnosed dengan uri di bawah. Prob kedudukan uri di bawah (Placenta Previa) semasa mengandung hero2 ni cuma type je berbeza 😊

Tapi Alhamdulillah semua dipermudahkan. Terima kasih Allah yang Maha Penyayang. Terima kasih kat docs dan nurses HSB terutama warga ward Kenanga 2D.


Tempah daripada POSTO CINTA πŸ’•


Baby Adam lahir sihat cuma mengalami prolong jaundice dan sempat bermalam di NICU semalaman diawal kelahiran. Selepas raya Aidilfitri hari tu , lebih kurang 2 bulan jugak la baru bacaan turun dan doktor cakap okey tak payah datang check up dah. Yay sangat masa tu Alhamdulillah 😁


Doakan kami jadi anak soleh ya ♥️

Inilah kisah baby 2019 yang sebelah kanan tu. Coretan sebagai kenangan. Sebelah kiri baby besar πŸ˜„


Btw, kami sekeluarga dalam proses nak berhijrah dari Penang ke tempat baru nanti. Ke Selangor mungkin insyaAllah 😊. Doakan semua urusan kami dipermudahkan ya kawan-kawan. Doakan permohonan tukar ummi lulus gak ameen. Penat tengok banyak barang yang nak kena kemas πŸ˜‘. Okey bai!