Selamat Hari Merdeka

>> Aug 30, 2010


Besok sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-53, haku ingin mengambil peluang utk mengucapkan selamat Hari Merdeka buat semua warganergara Malaysia. Semoga Malaysia terus menjadi negara makmur aman damai sentosa hendaknya...

“1Malaysia Menjana Transformasi”.



Selamat bercuti jugak!! Jom g suping2 baju raya!

Salam Merdeka,

cikaada

Read more...

Oh Tidakkk!

>> Aug 26, 2010


Oh Tidakkk... HOT FM dah pasang lagu raya...Warna-warni Aidilifitri!! Eid GreetingHuhuhu... memang dalam mood raya la skang ni!



Tapi puasa lom abes lagikk!Blessed Ramadan Sabarrrr...!

Hari ni dah 16 hari kita puasa kan? Kejap nya...
Mood nak balek kampong dah makin terasa nieYo Momma nak jumpe famili Family 4

Cepat-cepat la abes kelas.. Aku tak sabar nak packing barang nak balik nie...
Tapi tadi lec bagi esaimen bertimbun.. Wut?!Sleepy



HmmHuhh! Mane leh nak raya ni kena wat esaimen...cuti 10 hari jerk! omg! Raya haku terganggu nampaknya..

No


Salam Ramadhan,

cikaada

Read more...

Untuk Sesiapa Yang Nak Kahwin

>> Aug 25, 2010


MASALAH KEWANGAN PUNCA UTAMA CERAI

KUALA LUMPUR: Masalah kewangan dan kos sara hidup yang tinggi dikenal pasti sebagai punca utama kes perceraian pasangan muda di ibu kota.

Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali, berkata kebanyakan pasangan muda yang berusia 30 tahun ke bawah bercerai kerana kurang persediaan dalam memikul tanggungjawab berumah tangga terutama membabitkan soal kewangan.

Biasanya pasangan terbabit adalah mereka yang berhijrah ke Kuala Lumpur untuk memulakan hidup baru. Mereka khususnya suami tidak bersedia dalam aspek kewangan, lebih-lebih lagi sara hidup yang tinggi di ibu kota berbanding pendapatan yang mereka peroleh.

Selain pendapatan yang agak rendah, ada juga kes pasangan tidak mempunyai gaji sekali gus tidak berupaya menyusun perbelanjaan keluarga yang meliputi kos tempat tinggal, belanja harian selain kehendak lain, katanya kepada Sentral di sini.

Che Mat berkata, kebiasaannya pihak suami yang menghadapi masalah kewangan berikutan kira-kira 75 peratus isteri masih mengharapkan pasangan masing-masing membiaya sebahagian besar keperluan keluarga.

Lebih memburukkan keadaan apabila pasangan muda ini menyelesaikan masalah mereka bersendirian tanpa merujuk kepada mereka yang berpengalaman, katanya,

Selain faktor kewangan, katanya, perceraian juga berlaku akibat asas pendidikan agama yang longgar seperti tidak bersolat, tiada pegangan agama yang betul dan kurang pengetahuan dalam membentuk keluarga berasaskan ajaran Islam.
Mereka hanya bergantung kepada kursus praperkahwinan selama dua hari yang diwajibkan ke atas mereka.

Kursus itu sebenarnya belum cukup untuk menyediakan mereka untuk mengharungi kehidupan sebenar berumah tangga, katanya.

Sehubungan itu, katanya, mereka disaran mengukuhkan lagi pengetahuan dengan mengikuti pelbagai kursus lanjutan lain seperti kursus keibubapaan dan kursus berkaitan rumah tangga.

Beliau juga tidak menafikan pengaruh rakan dan campur tangan keluarga khususnya ibu bapa juga menjadi antara faktor keruntuhan rumah tangga pasangan muda di ibu kota.

Selain faktor itu, ada juga kes perceraian disebabkan suami atau isteri berlaku curang terhadap pasangan masing-masing, katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, bilangan kes perceraian di ibu kota yang direkodkan JAWI turun secara mendadak apabila sehingga Julai tahun ini hanya membabitkan 64 kes berbanding 1,828 kes sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata, pasangan yang berkahwin di ibu kota setiap tahun dianggarkan 20,000 orang dengan kira-kira 10,000 orang adalah golongan muda.

Tujuh tahun pertama usia perkahwinan adalah tempoh paling kritikal kerana hampir 28 peratus perceraian berlaku dalam jangka waktu berkenaan.

Kebanyakan kes perceraian dalam tempoh itu pula membabitkan pasangan muda berumur bawah 30 tahun ke bawah," katanya.

Beliau berkata, penurunan bilangan pasangan bercerai sepanjang tahun ini berbanding tahun lalu adalah disebabkan kesan daripada pelbagai kempen dan penguatkuasaan berterusan dilaksanakan JAWI pada tahun lalu sehingga kini.

Antaranya, program Dakwah Bil Hal yang dilancarkan pada 2009; kempen Rakan Muda Masjid; kempen mengimarahkan masjid; kempen pasukan sukarelawan masjid selain program bertemu komuniti kurang bernasib baik dan bermasalah yang kesemuanya mensasarkan penyertaan golongan muda.

Semua kempen ini bermatlamat menangani krisis akhlak dan moral dalam kalangan generasi muda dan saya percaya dengan meningkatkan kekerapan siri ceramah serta kempen berkaitan untuk mereka, kesedaran mengenai kepentingan menerapkan gaya hidup berlandaskan ajaran Islam boleh ditingkatkan.

Ia sekali gus membantu JAWI menurunkan lagi kadar perceraian sehingga 15 peratus lagi menjelang 2015, katanya.

Sumber : Berita Harian Online

 



Read more...

Tazkirah : Syukur

>> Aug 23, 2010


"Jika kamu bersyukur maka Aku (Tuhan) akan menambah (nikmat) itu kepada kamu. Dan jika kamu engkar maka sesungguhnya seksa Aku amat pedih." 
(Surah Ibrahim, ayat 7)





وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” 
(Al-Baqarah: 216)
 
 
Setiap apa yang ALLAH janjikan memang benar. Kita merancang. DIA merancang. Namun perancangan DIA lebih sempurna buat kita hambaNYA. Ucapkan lah Alhamdulillah. Tiap detik,waktu,saat. Karna syukur itu taat. Dan Ya ALLAH, aku bersyukur padaMU atas apa yang KAU berikan. Jadikanlah kami dekat denganMU Tuhan. Amin.....


Salam Sayang,
::berkekalan berpanjangan::

Read more...

Tazkirah Ramadhan : Puasa dan Sabar

>> Aug 17, 2010




 Sementara menanti waktu buka puasa, jom kita hayati artikel tazkirah ini...


 Rasulullah sollallahualaihiwasallam bersabda, Allah berfirman, "Setiap amalan anak Adam ialah untuk dirinya kecuali puasa, sesungguhnya ia adalah untukKu dan Akulah yg akan membalasnya, dan sesungguhnya bau mulut orang yg berpuasa lebih wangi di sisi Allah daripada bau al-misk (kasturi)." Hadith Riwayat Bukhari.


Apabila seseorang berpuasa dengan ikhlas maka dia akan bersabar untuk menahan dirinya daripada segala perkara yg membatalkan puasa. Dia perlu bersabar dengan semua kategori kesabaran. 3 kategori sabar:

Kategori pertama: Sabar untuk melakukan ketaatan
Kategori kedua: Sabar untuk meninggalkan maksiat
Kategori ketiga: Sabar di atas ujian Allah yg menyakitkan

Ketiga-tiga kategori sabar terdapat di dalam ibadah puasa iaitu bersabar melakukan taat, bersabar meninggalkan maksiat dan bersabar di atas ujian lapar, dahaga dan lemahnya tubuh badan kesan daripada berpuasa.

Bahkan Baginda bersabda dalam sebuah hadith yg dinilai sebagai hasan oleh Imam Tirmizi, "Puasa itu sebahagian daripada kesabaran."

Allah berfirman dalam Surah az-Zumar ayat 10, "Sesungguhnya (Dia) memberi ganjaran kepada orang-orang yg sabar dengan ganjaran yg tidak terhitung."

Baginda juga bersabda, "Dan ia (Ramadhan) bulan kesabaran dan kesabaran itu ganjarannya syurga." Riwayat Ibnu Khuzaimah di dalam Kitab Sahihnya.

Ayuh berpuasa, ayuh bersabar, ayuh ke syurga!


p/s: Jangan lupakan saudara seIslam kita yg berlapar bukan sahaja di siang hari malah juga di malam hari.


Rujukan:

Lataif al-Ma'arif, Ibnu Rajab al-Hanbali rahimahullah

Artikel dari http://al-aman.blogspot.com


Renung-renungkan, selamat beramal.... :)


Salam Sayang,

Read more...

Adegan Yang Tak Sanggup Anda Lihat..!!

>> Aug 10, 2010


Suatu hari.......


Owhhh... entry ini sajer utk meng'showoff' kan plushies baru saye... eemobile Satria neo dan honda city... Cantekkan! adorable sgt! Skang ni wat pelok time tido... nnti nak letak kat dashboard keta satu...tak pon dua2 sekali...

Memperkenalkan




Thanks Atirah menyiapkan tempahan saya..... Love it MUCH !!!!




Salam Sayang,

Read more...

Salam Ramadhan

>> Aug 8, 2010



Assalamualaikum dan salam utk semua yg sudi menjenguk belog saya.... Harap korang semua sihat walafiat hendaknya. Lebih-lebih lagi tinggal beberapa hari saja lagi Ramadhan bakal tiba. Persiapan menghadapi Ramadhan kali ini bagaimana? Baik dari segi mental mahupun fizikal semuanya harus bersedia. Jadual waktu berbuka puasa dan imsak 2010 dah ada ke belum? Kalau belum, sila print cepat-cepat! Tapi  kawasan Kuala Lumpur dan Putrajaya sahaja lah.. Untuk jadual waktu berbuka puasa bagi semua kawasan, sila rujuk website Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM). Jgn lupa ucapkan terima kasih kat JAKIM... Terima Kaseeeh JAKIM!!!

Nampaknya Ramadhan kali ini pun tak dapat meraikannya kat kampung.. huhuhu... Tapi Insyaallah ada kesempatan pertengahan bulan nanti igt nak balik.. if time permits lah....

Okkeh...ini ada sms menarik sempena Ramadhan utk korang semua. Aku dpt sms dari adik sepupu aku semalam..

Salam'alaik...
Nama sy Syaaban,
Saya ingin mengingatkan anda bhw jiran sy iaitu Ramadhan akn dtg mengunjungi anda x lma lg brsama isterinya iaitu Rezeki & kedua2 anaknya iaitu Sahur & Iftaar...
Mrk akn dtemani olh ketiga2cucunya iaitu Rahmat, Barakah & Keampunan...
Mrk akn pulang slps 30 hari dgn menaikipesawat pnerbangan Eidul Airline...
Hargai mrk & anda akn mndpt pahala yg b'lipat kali ganda!!
Insya'ALLAH
Ameen..
~ salam Ramadhan ! :-)


Waahhh.... kretip betol budak2 zaman skang.. Nak lagi banyak sms menarik sempena Ramadahan, sila lawat belog BestSMS...

Ok semua, selamat menyambut Ramadhan.. Ahlan wa sahlan ya Ramadhan...Maaf dipinta dan semoga Ramadhan kali ini membawa limpah rahmat buat kita semua. Ameen...

Jumpa lagi... daaaaa!


Salam Ramadhan dan salam kasih sayang,

Read more...

Masukkan button 'LIKE' dalam blog

>> Aug 6, 2010


Occayhh... hari ni terlebih masa utk membuat tutorial ringkas ini setelah mempelajari dari sumber yg dinyatakan di bawah. Cara-cara nak insert atau masukkan button 'LIKE' ke dalam blog. Asyik dok tengok blog org lain jer, sume pakat dok ader button like ni...Haku pon nak ada button like jugakk!! Sebelum tu kita ucapkan terima kasih kat Enchek Alif sebab sudi berkongsi info.. TRIMAS!!

Step2 dia, korang leh refer blog Enchek Alif.  Detail dia bagi.

Tutorial ini utk Blogger shj! Kalau wordpress refer kat tutorial memasang butang (button) like di dalam wordpress.

Dan kini blog haku dah ada button 'LIKE' . Sile 'LIKE' banyak2 kali pom tapew! :)


Salam,

Read more...

Untuk Abah : Moga Panjang Umur

>> Aug 3, 2010

Awal pagi selasa. Jam laptop menunjukkan pukul 12:33 pagi. Dalam keheningan pagi ini juga aku menulis. Mata tak boleh lelap. Nadiah dah tidur dah. Aku sorang je tak boleh tidur. Padahal esok ada kelas pukul 10 pagi. Elok la aku menulis seketika diruang ini.....

Hari ni 3 Ogos. Tarikh hari lahir Abah aku yang ke 51 tahun. Pertamanya, selamat hari lahir Abah.. Semoga ALLAH merahmatimu. Keduanya, terima kasih untuk segalanya. Mendidik kami.Bila dikenang-kenang waktu kecil-kecil dahulu, Abah seorang yang garang.Tegas. Itu yang buat aku takut. Takut kena marah sebab aku memang nakal dulu. Degil. Panjat pokok manggis, bakar jerami kering kat bendang, main air bah, main bola 'katak', semua tu lumrah bagi kanak-kanak yang membesar di kampung seperti aku.Maghrib baru balik rumah. Mak bapak mana yang tak marah bila itik dah masuk reban baru nak balik. Tapi aku maintain... Esok-esok buat lagi.. =)

Bila dikenang lagi, aku ingat Abah pernah 'babap' aku juga. Ohh...memang nak nangis. Tapi yang pasti aku tak nangis masa tu, depan Abah. Maintain lagi... 'Macho' kena jaga. Haha! Tapi tak tertahan juga sebab aku mesti nangis dalam bilik sorang-sorang. Masa tu, boleh terfikir nak lari dari rumah aje. Sebab fikir Ma Abah tak sayang aku. Perasaan sakit hati kanak-kanak. Takda siapa nak pujuk. Sanggup tak keluar makan. Alih-alih, siapa yang kebulur? Buat muka 20 sen masuk dapur..

Tu masa kecik-kecik dulu.. Bila dah besar ni, pemikiran pun makin matang dah. Dah tak terfikir dah nak lari dari rumah.. ;p (itu zaman kanak2 shj ok!). Umur kami adik-beradik dah meningkat remaja. Abah dah tak garang lagi. Mungkin  dulu kena garang sebab nak didik kami supaya jadi insan yang berguna. Lagipun sebagai yang sulung, kena jadi contoh yang baik untuk adik-adik.

Aku ingat lagi sewaktu menuntut di Matrikulasi Pahang. Itu first time aku tinggal kat hostel. Memang aku tak boleh nak adapt dengan suasana kat sana. Aku tak nak dok sini.Nak balik rumah. Time orientasi aku dah nangis-nangis even dalam bilik mandi pun, Tengah malam pun sama, waktu nak tidur. Aku curi-curi nangis dalam selimut tak nak bagi rumet2 nampak. Malu! Tapi Abah dengan Ma call bagi semangat. Dorongan. Doa tak putus-putus. Dan part yang paling paling paling aku tak boleh lupakan ialah sewaktu dapat result ujian pertengahan semester. Seriously, aku down gilerr!Aku stress! Ditambah dengan personal problem dengan diri aku lagi, semangat aku hilang entah kemana. Aku ingat lagi hari tu hari Khamis.Siang pergi tegok result kat papan kenyataan. Malam, aku call Ma, teresak-esak kat telefon cakap aku tak dapat buat. Memang tak dapat. Ma suruh aku tenang. Cuba lagi. Dan, sungguh aku tak sangka Abah sanggup drive esok paginya dari Kelantan ke Gambang semata-mata kerana aku! Ma dgn adik-adik pun datang sekali. Even jumpa sekejap sangat, dorang banyak bagi kata-kata untuk menaikkan semangat aku...Abah cakap takpe.. dah tu yang termampu...( oohh...air mata aku dah makin laju dah nie... Sebak bila menulis peristiwa ini.. ) Aku tak ada kakak atau abang. Tapi aku ada adik-adik yang amat aku sayangi. Kad yang dorang bagi waktu tu aku still simpan. Dan Alhamdulillah, berkat doa kalian aku dapat melepasinya.

Bila disingkap balik, terlalu banyak pengorbanan Abah untuk kami adik-beradik. Memang tak terungkap. Kalau mampu dibalas dengan wang ringgit, mudah bukan? Tapi hakikatnya memang tak ternilai dek harta semata-mata. Kasih sayang ayah lebih daripada itu. Meskipun berbeda dari kasih sayang seorang ibu, kasih ayah juga dibawa ke syurga.

Untuk Abah yang dikasihi, selamat hari lahir, semoga ALLAH merahmatimu selamanya. Pintaku semoga dikau dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang amat baik jua. Terima kasih atas pengorbananmu. Sesungguhnya hanya ALLAH yang mampu membalas semua jasamu. Doaku "Ya Tuhanku, ampunilah dosaku dan dosa ayah serta ibuku, kasihanilah mereka sebagaimana kasih mereka padaku sewaktu aku masih kecil." Amiin..

Sekarang ni pun, Abah masih belajar. Ambil ijazah. Sebab dulu-dulu jadi cikgu guna sijil perguruan. Aku ingat Abah cakap," nak ambil degree ni, nanti boleh jadi wakil rakyat kampung niee..." Kami gelak-gelak je dengan gurauan itu..Mana tahu kan? Doa2 kan lah. :). Semoga Abah berjaya menghabiskan pengajian. Amiin.


Coretan hati seorang cengeng,

Read more...

Entri Ogos

>> Aug 2, 2010


Pejam celik pejam celik, semalam dah masuk bulan Ogos dah. Cepatnya masa berlalu meninggalkan segala kenangan yang tersisa. Ogos. Bulan Lapan. Bulan Kemerdekaan Malaysia. Negaraku dah merdeka selama 53 tahun sudah. Alhamdulillah. Moga Malaysia kekal harmoni selaras dengan tema hari Kemerdekaan  pada tahun ini  “1Malaysia Menjana Transformasi”. 



Bulan ni juga kita muslimin muslimat akan menyambut Ramadhan Mubarak. Dah tak lama dah. Minggu depan dah. Macam mana persiapan puasa? Bagi yang kena ganti puasa of course la kena cepat-cepat setelkan puasa ganti yg tertunggak :) Kalau tak sempat nak ganti, sila lah buat bayaran fidyah puasa dan ketahui macam mana nak kira bayaran fidyah puasa melalui kalkulator Fidyah. Sila buat kiraan..! =D



Selamat meyambut Ramadhan yg bakal tiba. Nanti nak pergi beli kurma plus kismis byak2. Stok sahur ngan buka puasa. Okey, have a nice day all.. Kena sambung wat assignment.. Tanak jadi cam lazy cat kat bwh nie.. Chaiyok!!


Syokk je tido kat situ..Uhuhhh!


Salam Sayang,


 :: Kenangan Terindah tetap dihati ::

Read more...

footer social

Google+ Followers

Followers

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP