kisah susu wanita

Friday, October 29, 2010

tajuk macam tu ok? kalau ok mari teruskan sesi pembacaan. kalo tak tukar tajuk : kisah susu dan wanita. baik. ini adalah 'pengotaan' janji² semalam² nak buat research pasal susu buat sesiapa yg nak tahu pasal susu pasal tulang dan wanita osteoporosis segala.nahh..pagi² bangun semata².*ma anak ma rajeen*hek! kalau dah tahu tengok atas sebelah kanan cari x kemudian tekan.tengok apa yg jadi? ghaibbb.berguurau.



teruskan.soalannya : tulang tu spesis ape? kenapa kite nak kena ade tulang? ketuk pale kang soklan camnih.
Tulang adalah organ tetap yang membentuk sebahagian daripada endoskeleton vertebrata. Mereka berfungsi untuk bergerak, memberi sokongan, dan melindungi pelbagai organ tubuh, juga menghasilkan sel darah merah dan putih serta meyimpan pelbagai mineral penting utk tubuh.
lain² makna, rupa bentuk mekanisma dan pentingnya tulang kau tgk sini adik : basic bones, binaan tulang.

penting ye nak kena jaga tulang ni? alahai mau tak penting. hamek baca
Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang.
Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’-utusan

ooohh.osteoporosis.explain.eh wanita je kan yg kena. maksudnya lelaki macam saya ni sure tak kena la kan? tak kena ke.mari baca lagi
Penyakit reput tulang ataupun yang dikenali sebagai osteoporosis merupakan satu penyakit yang sering menyerang mereka yang telah berumur. Penyakit ini didapati lebih kerap menyerang wanita daripada lelaki. Menurut satu lapuran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan bahawa setiap seorang daripada tiga wanita akan mengalami penyakit ini ataupun terdapat kemungkinan sebanyak 67% untuk golongan wanita mengalaminya. Kemungkinan bagi orang lelaki mengalaminya juga agak tinggi dikalangan mereka yang berumur, merokok, minum minuman keras dan kurang bersenam. Walau bagaimanapun penyakit ini bukanlah satu penyakit genetik tetapi, merupakan satu penyakit yang boleh dikawal melalui pengawalan pemakanan yang baik.- yosri.cwahi.net-
Osteoporosis is more common in women than men. Eighty percent, or four out of five, of the 10 million Americans who have it are women. There are several reasons for this. Women have lighter, thinner bones to begin with. They also lose loose bone rapidly after menopause. In fact, a woman’s risk of osteoporosis is equal to her combined risk of breast, ovarian and uterine cancer.Twenty percent, or two million people with osteoporosis, are men. A man older than 50 is more likely to break a bone due to osteoporosis than he is to get prostate cancer. -healthybodydaily-


klik utk kenali tulang anda dgn extra detail. osteoporosis adalah salah satu antara penyakit-penyakit tulang.tengok lagi lain² penyakit berkenaan tulang. osteoporosis dikira penyakit tulang yg paling tinggi menyerang shingga begitu pentingnya dia maka saya rasmikan 20 oktober diisytiharkan sbg HARI OSTEOPOROSIS SEDUNIA atau WORLD OSTEOPOROSIS DAY. <-- klik utk tahu.


tentang kalsium.

Kalsium merupakan mineral yang paling banyak terdapat didalam tubuh manusia. Kira-kira 99% kalsium terdapat di dalam jaringan keras yaitu pada tulang dan gigi. 1% kalsium terdapat pada darah, dan jaringan lunak. Tanpa kalsium yang 1% ini, otot akan mengalami gangguan kontraksi, darah akan sulit membeku, transmisi saraf terganggu, dan sebagainya. -medicastore.com-

sekarang nampak tak pentingnya kalsium? nampak taaakk..*lemah lemut tanye*
nampaaak. tp apa kaitan dgn NESVITA CALCIPLUS? mari tgk ada apa dgn NESVITA CALCIPLUS bersama sy dlm program UNCOVER THE TRUTH ABOUT BONES.saksikan.


UNCOVER THE TRUTH ABOUT BONES
scroll kebawah
nak cakap : sy hari² minum susu yg ada kalsium. roti pun hari² sy makan. ader kalsium jugak. kirenye dah byk dah ni yg terkumpul dlm tulang.cukup la kot utk setok bekalan hari tua.sure takkan ada la simptom² tulang rapuh nie!

hakikatnya : eh kau igt mkn kalsium ari² dah ckp nak buat bekalan?!balik kampong jual beger la*ayt en mohri*.ayat baiknye : adik, kalsium shj tidak ckup utk menguatkan tulang ye.nutrien² lain seperti phosphorus, magnesium, vit a dan d juga mesti kena ada juga. 


hakikatnya lagi, kita boleh melambatkan proses kemorosotan kepadatan normal tulang menjadi rapuh dgn membekalkan kombinasi nutrien² penting kpd tulang.spt yg dinyata kat atas td.


 proses kemerosoton kepadatan tulang adalh normal bagi mereka yg makin meningkat umur yakni makin tua. ingat tu. tiada istilah reverse² ala² reverse osmosis tu.kaitan?


 kenapa CALCIPLUS? cuba semak komposisi nutriens yg ada dlmnya.cukup lengkap.non fat!

kalo tak amek berat dr awal macam mane jadinya?

macam ni


dan macam ni

 juga begini
dc:photos are the results from google


*ooohhhh..... begitu cintenyeee....pegi beli skarang!!*

oke itu shj la infonya.sekian sesi segmen kesihatan. utk paparan nyata klik gambar atau  terjun kesini. nak tahu lanjut baca ni.

baca dalam kotak ats ni

saya paham dah. masalahnya saya tak suka la minum susu tak kira la susu kambing lembu kerbau semua. eiiii  tekak tak leh terima susu nak muntahhh terus kak! ade camtuh.ousshh gedikk. mai nak kasi ketok pale ngan tulang nie!
:
:
:
:
:



oh gearbox! banyak² tulang, kau yg aku cari! macam ni baru enak. raya haji ni gagahkan diri siat tulang kaki lembu semata².siap kau lembu.konfidem.

final mesej : don't bend to osteoporosis. sekian.fahimna. falasss!

sayang tulang,
myaada

*pssstt : esok konfemmm gi beli susu!!
*pssstttt : typo + ayt xsopan arap dimaafin.
*psssttttttt: eh aku view blog ni pakai modzilla terus larik content.ke mod lappy aku je.masalah.ade sesape view pakai mozilla?boleh tulun kasi tau saya.
*pssssttttttt: alahai banyaknye psssst!

No comments:

Powered by Blogger.