Pelaburan Di Usia Muda : Apa Yang Perlu Kita Tahu


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


Pernah tak ambil masa duduk sekejap, merenung membayangkan apa yang akan terjadi pada diri sendiri jika diizinkan Allah umur kita masih panjang selang banyak tahun mendatang? 10 tahun misalnya. Atau 20 tahun? Atau 30 tahun akan datang?

Banyak sebenarnya kan perkara-perkara yang kita inginkan bermain di fikiran. Nak kejar itu nak kejar ini 😊.

Saya terbaca  satu artikel di Internet tadi mengenai pelaburan diusia 50an atau secara tepat tajuknya ialah ; Investing in Your 50s: 4 Practical Tips.

Secara ringkasnya ini lah yang dinyatakan :


"In your 50s, you’ll want to assess your retirement plan, lifestyle, future earnings, and support for your family. Then, practice goal-based investing to help ensure your objectives are met"


PELABURAN DIUSIA MUDA vs MATLAMAT YANG PERLU DICAPAI



Saya bukan lah pakar kewangan atau pakar pelaburan untuk menghuraikan macam-mana nak uruskan kewangan dengan baik atau nak bagi tips terbaik uruskan wang anda. Nak tahu tempat yang elok untuk melabur pun saya tak boleh cakap. Hehe.

Saya tahu setiap orang berbeza dalam pengurusan kewangan. Saya juga praktikkan pengurusan kewangan mengikut cara saya sendiri. Setakat ni Alhamdulillah masih mampu untuk diikuti.

Matlamat kita juga tidak sama kan. Ada yang ingin ada kediaman sendiri diusia tu, ada yang pencen nanti nak settle down balik kampung, ada yang nak meluaskan bisnes ke serata tempat dan macam-macam lagi.

Namun sekadar untuk perkongsian, saya senaraikan 4 perkara yang perlu difikirkan khususnya di tengah 20an lagi.

1) Dana Simpanan
2) Dana Kecemasan
3) Matlamat persaraan
4) Matlamat pembelian utama bagi apa-apa perbelanjaan yang besar dirancang, seperti rumah atau kereta.


Penting untuk merancang kewangan diusia yang muda. Tapi yang lebih penting  dalam kita merancang kewangan dan hidup, titik beratkan kesihatan sekali. Kesihatan itu lah anugerah yang tak ternilai harganya. Penjagaan dari sekarang InsyaAllah menjadikan kita lebih positif dan bersemangat menghadapi hari-hari mendatang.

Tentang Blog ummiawesome


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


Ambil masa sikit tengahari ni untuk menulis di blog ummiawesome 😊. Sejak dua menjak skala kerajinan mengupdate blog semakin meningkat levelnya 😀

Alhamdulillah dan tahniah untuk diri sendiri 👏👏😂. Nampak gaya niat nak delete blog ni dulu tak jadi la ya..hehe.

Kalau perasan la, last entry adalah pada tahun 2014. Bayangkan 2 tahun tu memang tak jenguk blog dah bersawang sangat dah ni 😅

Dan ini pun bukan blog pertama. Blog pertama nama dia degreeny kalau tak silap. Lupa . Yang tu memang dah kena delete 😂.

Imbas balik, saya create blog ni pada tahun 2009 dengan domain dasoufieyz.blogspot.com. Elok-elok habis belajar kalau tak silap masa tu. Jadi maafkanlah sebab masa tu masih lagi jiwa kanak-kanak dengan tulisan berwarna-warmi bagai, gambar-gambar kartun, lirik-lirik lagu je yang ada 😅.

Tujuan masa create blog dasoufieyz ni dulu pun saja suka-suka nak berblog dan lebih kepada diari la, berkisar tentang life hari-hari. Tengok ramai sangat kawan-kawan yang start ada blog. Masa tu ramai buat online bisnes dengan blog atau blogshop. Yang saya suka follow dan beli adalah blog lovely-austere.blogspot.com,Rina Salleh Gadis Melayu punya. Sekarang pun dah tak ada dah blog tu 😊. Dah ada Rina Salleh Clothing dah pun 😊

Namun akhir-akhir 2016 ni, terasa ada sesuatu yang memberi inspirasi untuk terus aktif berblog. Keputusannya, blog dasoufieyz tak di delete. Maka, seiring dengan peningkatan usia, nama blog ditukar juga kepada ummiohsem.blogspot.com UMMIAWESOME.COM dengan harapan diri sendiri dapat memberikan sesuatu yang bermanfaat dan bernilai dalam hidup ni. Erti hidup kan pada memberi. Quote yang sentiasa dalam ingatan.




Akan ambil masa sikit untuk kemaskini blog ni. Tak apa. Kita buat slow-slow. Jom start kasi blogging balik 💪 😊Mudah-mudahan, blog ummiohsem UMMIAWESOME terus maju ya 😉

Terima kasih pada yang sudi singgah  dan selamat berkenalan juga pada yang baru singgah .


++++++++++++++++++++++++++
Aada ❤ 013- 985 2827
#SahabatShakleeTerbaikAnda
++++++++++++++++++++++++++

BAH KUNING KELANTAN 2014 - Tips Hadapi Banjir


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


Penghujung tahun 2016 dah kita. Seminggu lagi dah start cuti sekolah dah. Sinonim dengan hujung tahun, kebanyakan negeri khususnya di Pantai Timur akan menghadapi musim tengkujuh.

Teringat balik 2 tahun lepas. Peristiwa besar yang melanda negara iaitu BAH KUNING KELANTAN 2014 yang dikatakan  antara yang terburuk dalam sejarah negara.

Dulu ingat lagi orang-orang tua pernah cerita pasal bah merah di Kelantan. Kali ni, dilanda pula bah kuning yang seakan-akan tsunami.

Dari Sinar Harian


Ya saya waktu tu masih lagi berada di Kelantan. Masih pjj dengan suami. 25 Disember 2014 sepatutnya menaiki bas ke Alor Star malam tu, tapi tak jadi sebab jalan Grik tutup. Ingat tak kes lori ayam jatuh masuk gaung tu? Sebab tu la kenderaan tak dibenarkan melalui jalan tu.

Masa tu pulak, Abah dan Ma (Alfatihah) sedang menunaikan Umrah di Tanah Suci. So saya tinggal dirumah sorang, tapi Alhamdulillah kiri kanan ada rumah nenek dan pakcik makcik.

Dan Alhamdulillah juga tempat kami tak dinaiki air. Cuma nak ke tempat kerja, saya terpaksa ambil jalan jauh sebab jalan yang biasa dilalui tu,air dah naik, tak boleh nak harung dah.


TIPS HADAPI BANJIR

Walau tak terlibat dengan pindah ke pusat pemindahan banjir, kami juga merasai sendiri keadaan dan suasana banjir tu. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Kasihan melihat keadaan mangsa-mangsa banjir yang terpaksa menghadapi keadaan ini.

Namun saya belajar banyak perkara dari musibah ini. Yang penting, kena sediakan payung sebelum hujan. Apabila dah memasuki fasa tengkujuh, harus siap sedia dengan pelbagai perkara penting.

Antara yang boleh saya kongsikan melalui pengalaman banjir waktu tu;


i. Sediakan ALATAN KECEMASAN
Bila dah tahu kawasan rumah kita diami biasa dinaiki air, sediakan bot kecil sebagai langkah persediaan untuk kegunaan waktu kecemasan.

ii. Sediakan STOK MAKANAN secukupnya
Simpan makanan-makanan kering seperti biskut atau makanan tahan lama seperti sardin atau ikan bilis/ikan kering.

iii. Sediakan LILIN 
Kami bergelap beberapa malam disebabkan putusnya bekalan elektrik. Pernah pusing banyak kedai nak cari lilin tapi tak ada stok. Malam tak boleh buat apa.Tidur awal sebab nak jimat lilin yang ada.

iv. Simpan UBAT-UBATAN 
Stok ubat, supplements dan minyak angin. Kena simpan dirumah. Ada yang menghidap selsema, lelah atau cirit birit dan penyakit-penyakit lain semasa banjir. Yang ada bayi atau anak-anak kecil, kena sentiasa bersedia. Sekarang ni dah jadi Pengedar SHAKLEE, jadi kena ada kit kecemasan atau First Aid Shaklee kat rumah.

v. CAS HANDPHONE apabila ada elektrik
Pernah terputus hubungan komunikasi dengan adik-beradik saudara mara yang berada diluar negeri sebab handset mati tak ada bateri. Adik-beradik yang berada jauh mesti risau nak tahu perkembangan. Nak kita selamat. Yang mana pakai prepaid kadang terputus sebab dah habis kredit.

vi. JANGAN VIRAL sesuka hati
Pernah dapat mesej KELANTAN DIISYTIHAR DARURAT! Please jangan viral berita yang tak sahih. Benda tu akan mengusutkan lagi keadaan. Kebetulan masa dapat mesej tu, Abah call dari Mekah, terus bagitahu kat dia kena darurat. Menambahkan lagi kebimbangan.

vii. Simpan NOMBOR-NOMBOR KECEMASAN
Dapatkan nombor-nombor telefon kecemasan seperti JPAM, PUSAT KAWALAN OPERASI BANJIR dan lain-lain.

iix. Simpan DOKUMEN-DOKUMEN dengan selamat
Pastikan dokumen penting anda disimpan di tempat yang lebih tinggi bagi mengelak dari terkena air.

ix. Alert dengan ARAHAN
Kalau ada arahan kena pindah, bersedia untuk pindah ke tempat yang lebih selamat.



Rasanya itu sahaja yang terlintas dalam kepala untuk dikongsikan kat sini. Siapa yang ada nak tambah tips hadapi banjir, boleh la share sekali.

Kalau ikutkan, banyak lagi la kisah-kisah kami melalui peristiwa yang tak diduga ini. Tak apa lah. Kita simpan buat kenangan dan iktibar 😊.

Ini antara gambar yang sempat di ambil dengan handset nokia. Yang ni keadaan selepas banjir di Tumpat. Gambar lain dalam handset yang dah rosak. Tak dapat nak share.



Selepas banjir di Area Tumpat


Apapun, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Banyak kenangan pahit manis dari pengalaman ini.  Semoga Allah sentiasa pelihara kita dari bencana.

Didoakan semuanya dalam keadaan baik dan selamat. 

Barang Baby Ke Rumah Pengasuh/Nursery

Barang Baby Ke Rumah Pengasuh/Nursery - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dilema bakal-bakal ibu macam saya dulu,tak tahu barang apa nak bawa ke nursery. Makanya google la kita list barang baby ke nursery, list barang ke rumah pengasuh, apa nak bawa pergi nursery, barang baby pergi nursery, list barang baby ke taska dan macam-macam lagi la taip kat search column tu. Hehe.

Alhamdulillah dapat la idea sikit apa yang kena letak dalam beg tu bila nak hantar baby ke nursery atau pengasuh.

Meh nak share sedikit apa yang mommies boleh letak dalam beg nursery tu kot-kot la nak refer kemudian hari kan.




LIST BARANG KE NURSERY, TASKA ATAU RUMAH PENGASUH


Barang Bawa Hari-Hari


1. Diapers (letak dalam 8-10 keping)
2. Tuala Mandi
3. Sapu tangan kecil
4. Baju (3-4 helai *letak baju lubang-lubang kalau cuaca panas)
5. Plastik baju kotor
6. Air kosong
7. Biskut *6mths 
8. Termometer
9. Bedak
10. Sikat Kecil
11. Cotton bud
12. Minyak Telon (Kami guna Mastika sbb bau sedap 😊)
13. Minyak Gamat
14. Krim Herbal Blend Shaklee
15. Stok Susu dalam Cooler Bag

*Untuk baby, tambah la
- Mittens and booties
- Barut


Barang Tinggal Rumah Pengasuh/Nursery

1. Susu FM
2. Botol Susu
3. Mandian dan syampu


Ini lah barang yang biasa di bawa masa hantar MF ke rumah pengasuh. Mommies letak apa lagi ya. Share la ek.




Nah ni dia beg nursery MF bawa ke rumah pengasuh dia. Nampak tak benda yang memang kena sentiasa ada dalam beg MF tu? Krim HERBAL BLEND Shaklee la tu 😀.

Krim ni ummi dia memang letak sebab senang nanti mak pengasuh dia yang kami panggil Mak Lang nak sapu time ada ruam-ruam merah kat leher kat badan semua.

Biasa la bila cuaca panas, mudah sangat naik ruam merah dan bintik-bintik. Peluh kuat budak ni. Jadi, kita standby siap-siap krim dalam beg dia 😀.

Krim Herbal Blend ni sesuai untuk hilangkan ruam lampin baby, ruam panas dan kalau ada bintik-bintik kat muka ke boleh sapu ni. Ianya selamat dan natural. Jangan risau nak sapu kat muka tu haa. Kat rumah pun kami standby jugak satu krim ni. Kot la nak guna nanti kan tak la sambar yang Muhammad Fayyadh punya ni 😀😀

Girrafe tak boleh masuk dalam beg dik. Tak boleh bawak pi rumah Mak lang. Main kat rumah je dik 😂




Vitalea ni pulak of course ummi dia punya la 😁. Nak jadi super woman kan kena la badan cergas dan aktif. Sejak jadi pengedar Shaklee ni, dah tau sikit sebanyak function setiap produk shaklee, harus la apply pada diri sendiri dulu.

Pagi kita buat urusan kat tempat kerja. Balik dah petang, nak uruskan rumah pula. Malam agak-agak pukul berapa masuk tidur? Kena pastikan kemas siap-siap barang-barang nak bawa esok hari baru la boleh tidur dengan aman. Kalau tak mesti kalut pagi tu 😅

Mana nak cekau energy nak urus semua benda?

Haa...sebab tu mak-mak bekerja yang nak stay healthy, aktif dan cergas kena ambil la supplement untuk kesihatan diri sendiri dulu. Vitalea Shaklee ni supplement yang sesuai untuk ibu berkerjaya. Banyak kebaikan dan kelebihan Vitalea ni. Ia sejenis multivitamin yang bisa buat mommies kembali bertenaga 💪💪😀.

Ya betul bila dah jadi mak-mak ni, keutamaan bukan lagi pada diri sendiri. Mesti nak utamakan orang-orang tersayang suami dan anak-anak kan. Nak mereka sihat. Nak jaga kebajikan mereka sebaik mungkin.Menjadi tanggungjawab besar untuk mak-mak menjaga kebajikan seluruh anggota keluarga kan.

Tapi diri sediri kena jaga jugak tau. Mommies sihat, barulah keluarga pun bahagia je manjang InsyaAllah 😀

Rasa-rasa nak dapatkan supplement terbaik untuk diri sendiri dan nak hadiahkan pada yang tersayang, boleh contact kita ya atau boleh beli produk Shaklee secara online dengan menekan link di bawah. Hingga jumpa lagi. Bye!



Untuk Belian Produk Shaklee Secara Online Klik > Beli Shaklee Online



Untuk Daftar Jadi Ahli Shaklee Online Klik > Borang Daftar Ahli Shaklee Online



Untuk Bantuan Mengenai Pembelian dan Pendaftaran serta Sebarang Pertanyaan Sila Whatsapp ke > 013 - 985 2827




Goodness and Thank You


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


" Dan apa saja kebaikan yang mereka kerjakan, maka sekali-kali mereka tidak dihalangi (menerima pahalanya). Dan ingatlah, Allah sentiasa mengetahui akan keadaan orang-orang yang bertaqwa " Al-Imran : 115

Kebaikan tanpa sempadan. Baik bangsa mahupun keturunan dan agama. Biar sekecil apa pun pasti besar disisiNya. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang berbuat kebaikan ikhlas keranaNya.

:).


Dah lebih seminggu berpuasa...cepatnya alahai! Hujung minggu pertama puasa ni ambil masa sekejap balik kampung suami sambil-sambil tengok rumah yg nk sewa nanti. Alhamdulillah dah dapat kunci rumah dan terima kasih dekat mertua semua ngan adik-adik ipar yang baik hati sebab sudi tolong datang cuci dan bersihkan rumah. Malu oi tak sempat nak duduk lama cuci rumah sama-sama. :p



Bye Penang...Sekejap je pun balik kb boleh pi bantai tido :D 


Hari ni excited pegi keje, pagi-pagi lagi dah turun rumah. Maklum la semalam kan dah ambil cuti rehat :D. Tapi betul la kan malang tak berbau orang dulu-dulu cakap. Boleh pulak terpijak paku karat hari ni. Elok je jalan rasanya. Benda nk jadi. Ye la pakai flat shoes je kan..mau paku tak menusuk terus masuk ibu jari kaki. Menangisss oi malu kat orang. T_T.

Alhamdulillah dah pergi inject *yang ni pun sakit* ambil ubat semua mintak mc balik rehat. Sambung cuti lagi sehari :).*sambil rehat sambil update blog :D*

So. Terima kasih. Dekat semua insan-insan baik hati yang sudi tolong. Tolong cabut paku, picit darah tu keluar, yang tolong tadi. Family yang tolong semalam. Dan juga terima kasih buat semua yang memudahkan urusan kami. Doa saya semoga Allah Taala balas semua kebaikan mereka pada saya dengan lebih kebaikan. Ameen :)



Dan juga salam Ramadhan buat yang singgah. Ramadhan Kareem.



 ♥,
  myaada

May

May you find serenity and tranquility 
in a world you may not always understand. 

May the pain you have known 

and the conflict you have experienced 
give you the strength to walk through life 
facing each new situation with courage and optimism. 



Always know that there are those 
whose love and understanding will always be there, 
even when you feel most alone. 

May a kind word, 

a reassuring touch, 
and a warm smile 
be yours every day of your life, 
and may you give these gifts 
as well as receive them. 

May the teachings of those you admire 

become part of you, 
so that you may call upon them. 

Remember, those whose lives you have touched 

and who have touched yours 
are always a part of you, 
even if the encounters were less than you would have wished. 
It is the content of the encounter 
that is more important than its form. 

May you not become too concerned with material matters, 

but instead place immeasurable value 
on the goodness in your heart. 
Find time in each day to see beauty and love 
in the world around you. 

Realize that what you feel you lack in one regard 

you may be more than compensated for in another. 
What you feel you lack in the present 
may become one of your strengths in the future. 
May you see your future as one filled with promise and possibility. 
Learn to view everything as a worthwhile experience. 

May you find enough inner strength 

to determine your own worth by yourself, 
and not be dependent 
on another's judgment of your accomplishments. 

May you always feel loved.


By Sandra Sturtz Hauss


****************************************************************************************************************

Touched. Just sharing a meaningful long poem.

And hello, dear May, you're finally here. Nice meeting you. I just waiting to meet you after a long time. Now it's time to refresh and restart again.

Years passed, time clicking and thanks Lord because I've been blessed with so much more than I deserve. Peace of a warm and loving family and friends. Peace of self-love and self-respect. Uncountable blessings.

For days to come, wish for a bright future, with many days of sunshine and happiness. May beauty and wonder fill the heart and lift the spirit all the days of life.

-- and dear May, please be good, nice and perfect.



 ♥,

  myaada

Tirai 2014

بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


Selamat pagi Jumaat dan selamat bercuti. Ambil kesempatan bulan Januari baru terhegeh-hegeh buka blog menaip. Mana hilang mood berblogging ni...*sigh*

haha. Tak apa lah. Lepas ni schedule update blog boleh la jadi 6 bulan sekali dah. Weehu! :D

Apa cerita tahun baru ni eh...blog still sama corak bentuk memang tak ada inisiatif nak tukar hias dah gamaknya. Tak ada azam nak update blog seminggu sekali ke sebulan sekali belum tentu.. Eh kita tengok laa.. :D

But sebelum tu.. Alhamdulillah rezeki Allah. Thanks Nuffnang cek dah sampai semalam. And thank you jugak kalian yang menyinggah. :).

So, sempena tahun baru 2014 ni walaupun dah nak ke penghujung Januari *winkwink*, selamat tahun baru semoga setiap hari-hari kita dipenuhi dengan azam ke arah kebaikan. InsyaAllah. Salam Maulidur Rasul juga sempena dengan bulan kelahiran Nabi junjungan.


Time goes by, but life goes on
Hopin' that it gets me high

Yup, many things happened. Unexpected. :). See ya!


 ,

  myaada