4+ itu Berasid yer? Oh Apekah...!!

Wednesday, July 14, 2010
"Ni buat test mase datang bulan ke?"

Aku : " Eh tade la kak... nape kak?"

"Doktor ada bagitau apa2 tak?"

Aku : "Tak jugak.... tapi kenapa kak? Ada yg tak kena ke?" 

"Aah! Nanti awk minum air kosong banyak2...Lepas tu kalau boleh ambik antibiotik sekali. Tinggi ni... 4+ nie.."

Aku : "Oh tinggi ye kak...mungkin sebab masa wat test tu dah dekat ngan period kot..." (betol ke tak aku tatau..alasan je nie....lupe ah datenya...Haha )

"Tak pe lah...bagi saya borang ni...jgn lupa minum air kosong banyak2"

Aku : "Okey kak...Terima kasih ye kak.."

Choww!

Haiyaaaa....itu kes masa antar borang kesihatan kat kaunter. Naseb bek akak tu cakap.. Lepas wat check up ari tu, doktor tak cakap apa2 pun...Pastu baru la aku tau 4+ tu berasid... Bahaya nie.... Boleh mengakibatkan pembentukan batu asid urik dalam buah pinggang, ureter, atau pundi kencing.

Tu la dulu org suh belaja ko tanak belaja... Ni pon tatau!!ARK!!

Korang tahu kan air kencing kita ni boleh berubah-ubah, dipengaruhi oleh beberapa faktor. Faktor yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita.


pH. The pH is a measure of how acidic or alkaline (basic) the urine is. A urine pH of 4 is strongly acidic, 7 is neutral (neither acidic nor alkaline), and 9 is strongly alkaline. Sometimes the pH of urine is affected by certain treatments. For example, your doctor may instruct you how to keep your urine either acidic or alkaline to prevent some types of kidney stones from forming.




Ohhh...dah tau gini kena la minum air kosong banyak2!



No comments:

Powered by Blogger.