Nota buat diri


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


"Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu, maka ia adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan banyak (daripada kesalahan-kesalahanmu)."(Surah Asy-Syuura 42: Ayat 30)


Ujian. Musibah. Bahagia. Derita. Gembira. Senang. Sedih. Kaya. Miskin. Semua ada kan. Complete.

Setiap individu, jalan hidupnya beza. Bermacam-macam rupa, bentuk. Di sana berduka, di sini bergembira.

Setiap apa yang berlaku, adalah ketentuanNya, perencanaan Qada' Qadar Allah jua. Yakin ya. Hikmah itu ada. 

Ingatan buat diri. Penawar hati hanya ada pada Dia. Bersabar dan bertabah itu lebih baik. Tuhan, ajari aku erti sabar, redha dan ikhlas. KepadaMu jua aku aku bermohon dan bertaubat.

Ambil darinya segala 'ibrah, jadikanlah ia sebagai khibrah, buat bekalan menempuh hayah , agar selamat dunia dan akhirat. Insya Allah. :)

“Ya Allah, berikanlah pahala atas musibahku dan berikanlah ganti untukku yang lebih baik daripada musibah tersebut” 
Ameen

 ♥,
  myaada

yang berlalu


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم

Hari-hari berlalu. Yang lepas, jadikan tauladan. Kalau tak kuat, Dia ada.




Ya Allah, ampunkanlah dosaku, dosa kedua ibu bapa ku,ampunkanlah dosa adik beradik ku, ampunkanlah dosa ahli keluarga ku, ampunkanlah dosa guru-guru ku, sahabat-sahabtku, ampunkanlah dosa sekalian kaum muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat.

Ya Allah, aku pohonkan syurga tanpa hisab dan berilah kekuatan, taufik dan hidayah kepada ku supaya aku dapat melakukan segala perkara yang boleh membawa aku kearahnya. Selamatkanlah aku Ya Allah dari sebab-sebab yang boleh membawa aku ke neraka.
Ya Allah Ya Tuhan ku, Engkau sahajalah yang mengetahui segala kelemahan diri ku zahir dan batin, berilah kekuatan, taufik dan hidayah kepada ku, supaya aku dapat memperbaiki diri ku, tambahkanlah Ya Allah kepada ku ilmu, iman dan amal, hidupkanlah aku dalam Islam dan matikanlah aku dalam Islam…

Ya Allah, sesungguhnya, dari Engkau aku datang dan kepada Engkau aku akan dikembalikan


Mohon kekuatan Tuhanku.

Ya Allah, doa kami untuk Palestin.


 ♥,
  myaada

Salam Aidiladha 1433H


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم

aidiladha 1433



Hari Raya Haji bakal tiba. Sepuluh hari awal Zulhijjah kian berlalu. Dikesempatan yang ada, salam Aidiladha diucapkan kepada yang menyinggah. Semoga sama-sama meraih dan mendapat rahmat kasihNya.

Sedikit perkongsian. Antara amalan-amalan di pagi Hari Raya Aidiladha (sumber dari shafiqolbu)

  • Mandi sunat Aidiladha pada pagi harinya.
  • Memakai pakaian baru dan bersih sebagai tanda syukur kepada Allah.
  • Memakai haruman dan wangian yang menyenangkan.
  • Memohon keampunan dan bermaaf-maafan sesama ahli keluarga.
  • Sunat menjamah makan-minum selepas selesai solat Aidiladha.
  • Menggunakan jalan berbeza sewaktu pergi dan pulang dari masjid.
  • Lebih afdal dengan berjalan kaki jika masjid tidak terlalu jauh.
  • Bertakbir, tahmid dan tahlil bermula dari malam 10 Zulhijjah hingga terbenam matahari pada 13 Zulhijjah (Takbir Muqayyad).
  • Bersolat sunat hari raya dan mendengar khutbah penuh penghayatan.
  • Ziarah menziarahi kaum keluarga, jiran tetangga, dan sahabat handai.
  • Bersedekah kepada mereka yang memerlukan.
  • Elakkan sambutan hari raya daripada perkara yang ditegah syarak.

لآ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنْ الظَّالِمِيْنَ
Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini dari golongan orang yang aniaya.


selamat berkorban!oh ye, selamat berpuasa sunat hari Arafah juga.

 ♥,
  myaada

Nak kurus ke nak gemuk?


بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


is not ideal

Hipotesis : Jisim tulang makin menurun disebabkan peningkatan usia. (^_')

Kesimpulannya, berat badan turun sebab berat tulang menurun :D.

Saya juga merasakan ketumpatan tulang saya juga berkurangan, dan mungkin dipengaruhi oleh penghasilan hormon estrogen juga barangkali. Haha! Siapa cikgu sains, meh tolong betolkan . Ectomorphic? Analogi. Jadi, saya rasa harus tingkatkan pengambilan kalsium, protein, fosforus, vitamin D, lemak sihat, kfc, pizza, ayam goreng uncle bob sikit2 and ext. ye tak. eh mentang-mentang menghampiri Hari Osteoporosis sedunia, kaitan dengan tulang.

Courtesy of Google:
Struktur tulang dewasa biasa (kiri) dengan Osteoporosis (kanan)

Makan banyak makan banyak. Makan banyak kali ke, makan banyak berkali-kali?

Ramai orang cari tips nak kurus atau tips nak gemuk? Atau ramai orang cari macam mana nak kurus atau macam mana nak gemuk? or macam mana nak cantik dan kacak handsome bergaya? Oh!

Syukur la rezeki kesihatan.

Oh ye. Nestle akan menganjurkan event World Walking Day, Malaysia Walks Now pada 28 Oktober nanti. Selamat berjalan semuanya dan selamat hari osteoporosis juga.



♥,


myaada

Pengacara Jemputan NONA 2012




Akhirnya kembali. Setelah sekian lama. Nona adalah program yang sangat best. Dulu selalu tunggu depan tv. Sebab apa? Sebab nak tengok Juma. haha! Hoh ! Datin Normala dengan Datin Juma je kot yang masih ku ingati. erk!



Tahun ni NONA dah buat balik Pengacara Jemputan NONA 2012. Wah tak sabar nak tengok ni! Mesti ramai peserta yang berbakat akan sertai. Ye PJN rancangan realiti yang lain dari yang sedia ada. Pendapatku sendiri, suka tengok NONA dahulu sebab dari sisi pengacara itu sendiri penuh dengan 'kelembutan' serta 'keanggunan' diri dalam mereka mengacarakannya sehingga dapat menambat hati penonton sepertiku untuk terus terlangak didepan tv tu. eceh.

Besok dah start ujibakat zon Timur di Kelantan. Ayuh la wanita sekalian. Tonjolkan bakat anda. Keluar la mengundi pi ujibakat besok ye.

Wanita-wanita kat luar sana yang nak sertai ujibakat Pengacara Jemputan NONA, ini dia tarikh dan lokasinya. Semak tarikh dan lokasi  ujibakat Pengacara Jemputan NONA 2012 di tempat anda.


•HOTEL GRAND RIVERVIEW, KOTA BHARU : 9 PAGI - 5 PETANG (6 OKT 2012)
•HOTEL THE REGENCY, ALOR SETAR : 9 PAGI -5 PETANG (13 OKT 2012)
•HOTEL M SUITES, JOHOR BAHRU : 9 PAGI - 5 PETANG (21 OKT 2012)
•SRI PENTAS : 9 PAGI - 5 PETANG (28 OKT 2012)

fm

Kelayakan:
• Wanita berusia 18 - 28 tahun
• Warganegara Malaysia
• Pendidikan minima Diploma

Sila Bawa:
- Resume
- Gambar berukuran 3R


Untuk kalian yang bakal sertai, be well prepared semuanya. All the best and be yourself. Semoga NONA terus maju menambat hati :)



♥, 


  myaada