Showing posts with label Kesihatan. Show all posts
Showing posts with label Kesihatan. Show all posts

Kempen Kesihatan #Superstar – Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans

>> Mar 5, 2017

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua 😊. Kali ni berkesempatan untuk menyahut cabaran blogging dari Kak Olie untuk berkongsi tentang topik kesihatan bersempena dengan kempen yang dianjurkan oleh team #Superstar iaitu Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans.



Kalau diberi pilihan antara dua ni, korang pilih yang mana dulu? Nak beli insurans je ke tanpa jaga kesihatan? Tau la dah ada insurans, tapi takkan sebab dah ada insurans tu kita ambil tak endah pula bab jaga kesihatan sendiri kan? Boleh pulak claim kata "eh aku dah beli insurans, bayar mahal-mahal takkan tak nak guna. Rugi laa...". Haaa ada ke nak mintak sakit tu datang. Nauzubillah.



Pada pendapat saya, memang tak dinafikan akan kepentingan memiliki insurans sebagai keperluan pada zaman sekarang. Dengan kadar dan kos rawatan yang semakin meningkat, beli insurans ni sekurang-kurangnya dapat membantu meringankan bebanan kan.

Ye lah. Orang kata malang tak berbau.

TAPI, bagi saya even kita dah beli banyak takaful/ insurans dah pun sebagai langkah persediaan, TETAP juga jaga kesihatan perlu diUTAMAkan. Saya lebih suka konsep MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT (Preventation is Better Than Cure).

Sesetengah kita berkira sangat tau bab nak jaga kesihatan ni. Bukan awak laa..orang lain. Hehe. Benda lain boleh je nak beli tiap-tiap bulan. Kasut beli tiap-tiap bulan. Tudung beli tiap-tiap bulan. Lipstick beli tiap-tiap bulan. Masuk bab nak invest sikit untuk jaga kesihatan, eh tak de bajet. Bajet lari. Lari ke mana tak tahu. Misteri. Padahal investment tu untuk kesihatan DIRI KITA SENDIRI jugak. Adoi!





Macam Mana Saya Nak Jaga Kesihatan?

Ramai antara kita masih tertanya-tanya macam mana ya cara terbaik untuk menjaga kesihatan? Cukup tak kalau aku jogging tiap-tiap hari keluarkan peluh? Hehe. Korang rasa cukup tak kita jaga kesihatan dengan cara macam tu?

Betul, bersenam adalah salah satu cara untuk jaga kesihatan juga. Tahniah pada korang yang konsisten bersenam dan melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Sekurang-kurangnya dengan bersenam kita dah melaksanakan salah satu cara untuk jadikan tubuh badan kita lebih sihat kan.

Jom saya kongsikan 5 lagi tips mudah untuk jaga kesihatan.

1. Pemakanan Seimbang - Amalkan pemakanan yang seimbang dan sihat. Banyakkan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kurangkan gula dan lemak untuk elakkan penyakit-penyakit seperti kencing manis (diabetes) dan jantung. Contoh sayur yang korang boleh try masak macam peria katak. Boleh tengok 5 resepi masak peria katak penawar kencing manis di sini. Peria katak ni boleh bantu rawat penyakit kencing manis tau kalau diamalkan selalu. Alternatif ubat kencing manis orang kata.

2. Bersukan dan bersenam - Yang ni macam saya bagitau kat atas tadi, adalah salah satu cara kita boleh tingkatkan kesihatan tubuh. Contoh senaman ringkas yang kita boleh lakukan hari-hari adalah dengan menaiki tangga dirumah atau kat office.

3. Pemeriksaan doktor (Medical Check Up) - Kita boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun. Setidak-tidaknya kita dapat pastikan tubuh badan kita dalam keadaan yang baik tanpa sebarang penyakit dan boleh dapatkan rawatan segera pada peringkat awal sekiranya didapati menghidap sebarang penyakit.



4. Rehat secukupnya, elak stress - Dalam kesibukan kita menjalani aktiviti seharian, kadang-kadang sampai mengabaikan kesihatan sendiri. Tubuh badan kita perlukan rehat dan tidur yang secukupnya. Kalau tak mungkin akan akibatkan keletihan dan kelesuan. Stress juga boleh melanda bila emosi tidak dikawal sebaiknya. Justeru, dapatkan rehat yang cukup serta tidur yang berkualiti.

5. Pengambilan supplement - Sesetengah orang berpendapat yang kita tak perlukan makanan tambahan sebab dah amalkan pemakanan yang seimbang dah. Tapi tahukah kita makanan yang kita makan sekarang ni termasuk sayur-sayuran dah semakin hilang zat. Sayur apabila dimasak , semakin hilang zat dia. Jadi, macam mana kita nak dapatkan nutrisi yang cukup kalau makanan yang kita ambil seharian pun semakin kurang zat.

Sebab itu bagi saya pengambilan supplement juga dah jadi keperluan untuk kita. Ye la macam mana nak dapatkan nutrisi yang cukup kan. Kadang-kadang lunch pun ada yang skip. Hehe. Makan sayur pulak, sayur yang kurang dah zat yang ada dalam dia.

Tu belum lagi cerita pasal makan fast-food, frozen food dan segala processed food yang lain. Tambah lagi bersenam pun idakk. Adehh. Takkan nak bergantung dengan insurans je tanpa ada kesedaran nak jaga kesihatan diri-sendiri terlebih dahulu.



Gambar kat atas ni adalah salah satu supplement yang saya amalkan iaitu ESP. Saya amalkan ESP sewaktu mengandung lagi dan masih amalkan sampai sekarang. Best tau rasa dia. Tambah-tambah bancuh dengan favourite air kita. Boleh bagi kita tenaga nak buat kerja harian.

Selain ESP ada lagi supplement lain yang saya ambil. Nanti lain kali la pulak kita cerita ya. Hihi. Ambil supplement ni pun sebagai ikhtiar orang kata. Tak adalah letih dan lesu sangat bila pergi kerja dan uruskan rumah tangga.

Ada lagi satu supplement yang saya nak share iaitu Jus Pati Resveratrol. Korang pernah dengar tak benda ni? Jus ni best tau. Kalau sesiapa yang ada risiko kencing manis contohnya, Jus Resveratrol ni dapat membantu menurunkan kadar gula pesakit kencing manis.


Yang botol maroon comel ni lah Jus Pati Resveratrol. Banyak khasiat dia. Antaranya boleh bantu untuk rawat kencing manis atau diabetes dengan membaiki organ yang mengeluarkan insulin itu sendiri yakni pankreas. Korang boleh baca tentang review dan testimoni Jus Pati Resveratrol ubat kencing manis untuk dapatkan info lanjut tentang Jus Pati Resveratrol atau Pati Anggur Muskat ni.


Nasihat saya, usahlah berkira sangat nak melabur untuk kebaikan dan kesihatan diri sendiri. Badan kita ni amanah Allah juga. Dah tentu jadi kewajipan untuk kita menjaga amanah ini sebaik yang mungkin. Tubuh badan ni la yang kita guna hari-hari nak beribadah, buat kerja tu, buat kerja ni. Jika diizin Allah untuk panjang umur, syukur lah dapat merasai nikmat kesihatan. Alhamdulillah.

Ermm rasanya untuk seterusnya saya nak tag rakan blogger Kak Erin dari petuakulit.com untuk menyambung cabaran kempen kesihatan ni 🤗. Jom kita sama-sama meriahkan dan support kempen kesedaran kesihatan jaga kesihatan lebih baik dari beli insurans  yang dibawakan oleh team Superstars.

Pastikan korang Like and Share sekali tau post ni untuk sama-sama meriahkan kempen kesedaran kesihatan Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Beli Insurans.  Jaga kesihatan elok-elok ya. Nak order supplements untuk diri sendiri dan ahli keluarga serta rakan-rakan jom hubungi nombor dibawah.

Aada - 013 985 2827
Pengedar Shaklee Penang

Jumpa di next entry. Assalamualaikum 😊.



Read more...

5 Resepi Peria Katak Berkhasiat Untuk Kencing Manis

>> Feb 19, 2017

Pernah dengar perihal Peria Katak? Peria Katak?? Apa tuu? Buah ke sayur? Hmm...Siapa pernah makan peria katak? Atau korang pun tak tau kewujudan sejenis sayur-sayuran yang bernama peria katak ni. Hehe. Peria katak ni kalau bagi saya, memang rasanya amat pahit okey. Tak tau la korang macam mana. Pernah dulu masa kat tempat kerja, saya eksaited amik banyak sangat sayur peria katak goreng makan dengan nasi. Ingat best macam dok makan pegaga ke apa. Sekali makan dah rasa kepahitannya tu di sini, makanya kuis-kuis kubiar gitu saja la dihujung pinggan tu. Huhu. Humm..Nampak dak membazirnya tu. Alahaiii..


Saya memang penggemar makan ulam-ulaman. Tambah-tambah yang jenis berdaun. Macam contoh pegaga, ulam raja, tenggek burung, pucuk gajus dan pucuk ubi. Ulam-ulaman tersebut memang sedap dimakan begitu saja. Lagi-lagi bila ada sambal belacan dengan budu, maunya makan nak bertambah kan. Haha.

Tapi kalau dengan peria katak ni, saya surrender. Tak boleh dah buat tagline Peria Katak Enak di Makan Begitu Saja. Memang tak makan begitu saja la awak oi. Hehe. Mungkin kalau ada pertandingan sayuran apa yang paling pahit didunia, saya rasa peria katak ni dah boleh kita nobatkan dia sebagai Johan Kategori Sayuran Paling Pahit di Dunia kot? Hehe.

Namun begitu, walau popular dengan 'kepahitannya' tu, rasa PAHIT itu juga lah yang sebenarnya menjadikan peria katak ini sebagai penawar kepada pelbagai penyakit. Antaranya, peria katak boleh menjadi satu alternatif untuk merawat kencing manis (diabetes) dan mengawal kadar serta paras gula pesakit kencing manis (diabetes) tersebut.

Korang nak tahu tak apa yang ada dalam peria katak ni? Jom kita tengok apa kebaikan dan khasiat peria katak kat bawah ni..


Khasiat Peria Katak 

Peria katak atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai Momordica charantia adalah sejenis pokok herba yang menjalar, berbatang lembut dan memanjat dengan menggunakan sulur pautnya.

Dalam perubatan tradisional, ia banyak digunakan untuk membantu merawat penyakit seperti penyakit kencing manis. Peria katak dijadikan sebagai sumber insulin penghidap kencing manis kerana penghidap kencing manis tidak mampu menghasilkan insulin mereka sendiri. Insulin dalam badan mereka sudah tidak berupaya memberi tindak balas terhadap gula yang diambil. Sebab itulah disyorkan kepada penghidap kencing manis untuk mengambil peria katak sebagai sumber insulin tumbuhan mereka daripada luar.

Nampak tak khasiat peria katak ni. Bestkan dapat makan peria katak ni sebab ia ada nilai perubatan yang tinggi tau. Walaupun peria katak ni pahit, ia bagus untuk badan kita dan kawal penyakit. Sesetengah orang mengatakan rasa pahit peria katak tu la  'KEUNIKAN'  yang ada pada peria katak dan tiada masalah bagi mereka untuk mengambil dan jadikan peria katak tu sebagai ulam-ulaman. Err...korang boleh ke makan peria katak buat ulam cenggitu? Kalau saya memang tak boleh. Hehe.


Ohh ya..bagi korang yang belum try lagi masak peria katak ni, ada cara tau nak hilangkan kepahitan peria katak. Macam mana cara hilangkan pahit peria katak? Sebelum korang nak masak resepi peria katak yang saya listkan kat bawah ni,

Jom saya sharekan dulu macam mana Cara Hilangkan Pahit Peria Katak. Korang boleh gunakan cara yang saya share di bawah ni.


Cara Hilangkan Pahit Peria

Saya pernah baca petua dan cara nak hilangkan pahit peria katak ni. Orang cakap sebelum masak peria tu, kita boleh potong dia kecil-kecil dan kemudian rendamkan dalam air sejuk selama 30 minit. InsyaAllah rasa pahit tu akan hilang. Ada lagi satu cara nak hilangkan pahit peria ni. Korang boleh potong peria tersebut kecil-kecil dan rebus bersama sedikit garam untuk hilangkan kepahitannya. Selepas tu baru la boleh di masak peria katak tersebut mengikut resepi yang kita nak.


Jadi dekat sini saya share-kan 5 Resepi Lauk-Pauk Peria Katak yang mudah dan menjadi pilihan untuk dibuat dirumah. Korang boleh try ya!

1. Peria Katak Goreng Telur - Rasanya yang ni menjadi feveret ramai orang. Masak peria goreng bersama telur.

2. Peria Goreng Rangup - Yang ni pun resepi paling mudah dibuat kan, Cuma celup dengan tepung sahaja. Boleh juga tambah rempa kari, serbuk kayu manis dan jintan manis jintan putih sekali. Goreng bagi rangup. Boleh ratah je ni.

3. Peria Katak Masak Sambal - Masak sambal ni sedap amat. Korang boleh try peria katak masak sambal campur dengan ikan bilis rangup ataupun udang. Serius best!

4. Peria Telur Asin Berlada - Resepi ni saya temui di di blog Kak Ita Masam Manis. Nampak sedap! Resepinya lebih kurang sama dengan resepi peria katak goreng telur tu tadi, Cuma gantikan aje telur biasa tu dengan telur masin. Boleh la cuba lepas ni kan.

5. Peria Katak Masak Lemak Udang - Resepi berkuah yang sungguh enak. Masak lemak mesti korang dah terer buat kan. Apakata lepas ni cuba tambah masukkan sekali peria katak dalam masakan masak lemak. Mesti lagi sedap dan berkhasiat. Boleh juga refer resepi kat blog Kak Azie dan Kak Ita Masam Manis.


Saya  rajin sering juga meng-google resepi-resepi masakan kat internet ni. Google je rajin. Hehe. Paling best masuk blog Kak Ita dan Kak Azie untuk tengok resepi masakan diorang. Tengok gambar masakan diorang pun dah kenyang. Hihi.


Jus Peria Katak

Selain boleh dimasak dan dibuat lauk-pauk, kita juga boleh buat peria katak sebagai jus. Jus peria katak. Ianya sangat berkhasiat tambah-tambah yang ada risiko terkena kencing manis. Untuk beri rasa yang lazat, korang boleh blender peria katak bersama dengan epal hijau sekaligus tau. Untuk mereka yang dah lama ada kencing manis ataupun yang berisiko terkena kencing manis, disyorkan pengambilan peria katak sebagai satu kaedah umtuk turunkan bacaan gula dalam darah. Seperti yang kita tahu peria katak berkhasiat sebagai sumber insulin penghidap kencing manis dan diabetes.


Risiko Kencing Manis

Korang tahu kan kalau ibu-bapa kita pernah ada sejarah kencing manis ni, risiko untuk anak-anak untuk dapat penyakit yang sama adalah tinggi. Nauzubillah. Justeru kita harus lah berwaspada dan cuba untuk jaga kesihatan dengan sebaiknya. Nak kata tak mahu makan benda manis, sukar juga untuk dielakkan kan. Ni diri saya sendiri la. Saya jenis yang suka makan benda-benda manis juga macam coklat dan kek coklat moist tu memang la feveret. Siapa tahan moist dia tu!

Syukurlah sekarang ni saya dah mengenali satu jus yang dapat menggantikan kepahitan peria katak dalam membantu rawatan kencing manis. Peria katak hanya boleh bekalkan insulin sahaja. Berbeza dengan jus ini. Ia menyembuhkan organ yang membekalkan insulin dalam badan kita iaitu pankreas. Ubat yang macam ni lah yang kita nak kan. Bukan bekalkan insulin semata-mata, tetapi turut merawat organ pankreas yang menghasilkan insulin tu sendiri.

Nak tau tak nama jus pati anggur muskat dan yang saya kenali tu?

Nama Jus Pati Tersebut Adalah Vivix

Korang mesti tertanya-tanya juga Apa Itu Vivix? Macam familiar je kan nama Vivix ni. Hehe. Kalau yang dah biasa dengar mesti dah tau apa itu Vivix. Yang first time dengar meh nak cite apa itu Vivix.

Apa Itu Vivix Shaklee

Vivix ni adalah jus campuran botani yang mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Gabungan keempat-empat berries ini menjadikan ia sejenis pati Jus Resveratrol yang membantu untuk membaiki organ badan yang rosak daripada peringkat sel lagi. 

Sebagai contoh untuk penghidap kencing manis, Resveratrol akan memulihkan organ yang rosak yang mengakibatkan penyakit kencing manis berlaku. Apabila organ tersebut pulih, badan dengan sendirinya dapat menghasilkan insulin semula. Sebab itu rata-rata mereka yang pernah mengambil Vivix ni Alhamdulillah berjaya pulih setelah mengamalkan Vivix secara konsisten sekurang-kurangnya selama 4 bulan.

Kenapa lama sangat sampai 4 bulan? Ini kerana sel-sel baharu kita akan terbentuk sekurang-kurangnya dalam masa 120 hari. Bayangkan lah, sel tu kecik kot. Jangan ingat sehari seminggu dah boleh baik dengan mudahnya ya :). 

Seperti yang disebut kat atas tadi, ye betul peria katak boleh mengawal kadar gula pesakit kencing manis. Tapi berbeza dengan Vivix, peria katak tak membantu dalam memulihkan organ dalaman yang menghasilkan insulin semulajadi dalam badan. Sedangkan Vivix akan membaik pulih organ yang meghasilkan insulin.

Akhir sekali, kalau korang rasa nak tahu lebih info pasal Vivix ni korang boleh semak link di bawah:

Khasiat Vivix Untuk Pesakit Kencing Manis Diabetes

So mana lagi best antara Vivix dan peria katak? Bila tengok dari segi tindak balas kedua-duanya tu mana lagi elok? Kedua-dua info berkenaan peria katak dan Vivix semuanya telah saya kongsikan di atas dan terpulang kepada korang sendiri nak pilih yang mana yang korang rasa terbaik :).

Sehingga berjumpa lagi di lain entry InsyaAllah. Assalamualaikum.

Read more...

footer social

Google+ Followers

Followers

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP