Showing posts with label Collagen Powder. Show all posts
Showing posts with label Collagen Powder. Show all posts

Kenapa Kena Makan Collagen Dan ESP Shaklee

>> Jan 7, 2017

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua. Hari ni kita cerita sikit pasal Collagen atau dalam bahasa Melayu disebut juga kolagen dan  juga cerita mengenai ESP, sumber protein terbaik daripada susu soya yang diproses secara non-GMO. Kita semua tahu kan betapa pentingnya kedua-kedua collagen dan sumber protein ini untuk badan kita dan kenapa kita kena ambil dan makan dua-dua collagen dan ESP (protein) ni dalam diet harian kita ni.

Kebanyakan kita termasuk saya sendiri menyangkakan bila kita dah ambil sumber protein tu, maka itu sudah mencukupi untuk badan kita dalam pembinaan sel-sel baharu.

Rupa-rupanya tak tepat sangkaan sebegitu.



Sebenarnya, kedua-dua collagen dan protein amat-amat diperlukan oleh badan kita ni. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang berlainan.


Apa Itu Collagen?

Collagen merupakan protein yang paling banyak ada di dalam badan kita. Ia terdapat dalam otot, tulang, kulit, saluran darah, sistem penghadaman dan tendon. Fungsinya adalah untuk membantu menjadikan kulit kita kuat dan meningkatkan keanjalan kulit, juga menggantikan sel-sel kulit mati. Pada tempat seperti sendi dan tendon, ia diibaratkan sebagai "gam" yang membantu memegang badan bersama-sama.

Kalau tiba-tiba rasa sakit lutut, sakit sendi sampai susah nak bergerak, rasa-rasa sebab apa tu? Hehe 😉

Kesan Kekurangan Collagen


Kenapa Sumber Protein Juga Penting?

Collagen sebenarnya terbina daripada protein. Protein pula terbina daripada Amino asid. Secara mudah konsepnya begini:

Collagen >> Protein >> Amino Acid

Lain-lain protein, lain juga Amino acid nya. Yang wajib manusia ambil ada 9 jenis.

Protein juga penting kerana ia diperlukan untuk supply essential Amino acids kepada badan manusia untuk membina bermacam-macam benda termasuk hormone, enzymes, dan juga sel-sel dalam badan kita.

Kesan Kekurangan Protein


Apa jadi bila badan tak cukup protein?

Asas hidupan adalah protein. Perkataan Protein itu sendiri datang dari perkataan PROTOS daripada Bahasa Greek yang bermaksud PERTAMA.

TRIVIA: Sebab tu di canister ESP kalau kita perasan ada perkataan tertera FOUNDATION kat canister tu. 😀

Collagen berfungsi untuk supply collagen manakala protein ESP diperlukan untuk supply Amino acids.

Di dalam badan kita, protein akan di pecahkan menjadi Amino acids dan akan diagihkan (distribute) ke bahagian-bahagian yang memerlukan Amino acids tu.

Apabila badan kekurangan protein, enzyme, sel-sel badan dan organ badan kita sudah tentu tak dapat nak berfungsi secara optima.



Sumber Collagen dan Sumber Protein ESP

Collagen Powder Shaklee diperbuat dari pada sumber sumber marine yang berkualiti tinggi. Orang kata Collagen Shaklee mahal. Tak mahal pun sebab cuba tengok kualiti yang Shaklee berikan.

Shaklee menggunakan sumber marine daripada ikan merah yang duduk di lautan dalam (deep ocean) kerana kandungan collagen dalam ikan yang duduk di dasar lautan ni adalah lebih tinggi berbanding yang lain.

Manakala Protein ESP pula diperbuat daripada tumbuhan iaitu soya yang diproses secara non-GMO. Non-GMO ni maksudnya soya tersebut tidak diubah suai secara genetik. Shaklee amat mementingkan kualiti terhadap semua produknyadan juga menjaga kesemulajadiaan bahan-bahannya.

Untuk lebih selamat dalam pengambilan collagen dan protein, ambil lah produk yang natural dan tidak mendatangkan kesan sampingan terhadap badan kita.



Oh ya! Bukan perempuan sahaja yang perlukan collagen ya. Jangan ingat begitu. Lelaki pun ada kena sakit sendi sakit lutut juga kan? Tu  sebab kedua-dua lelaki dan wanita memerlukan collagen. Kalau awak berada di PENANG boleh dapatkan Collagen dan ESP dari Pengedar Shaklee Penang atau hubungi saja nombor di bawah.


Untuk order dan konsultasi
📱WA 013 985 2827
📱WA 013 985 2827 
📱WA 013 985 2827

 ✏Follow IG @bondasihat ++++++++++++++++++++++++++
 Aada ❤ 013 985 2827
#SahabatShakleeTerbaikAnda
++++++++++++++++++++++++++

Read more...

footer social

Google+ Followers

Followers

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP