Showing posts with label ESP. Show all posts
Showing posts with label ESP. Show all posts

Kempen Kesihatan #Superstar – Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans

>> Mar 5, 2017

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua 😊. Kali ni berkesempatan untuk menyahut cabaran blogging dari Kak Olie untuk berkongsi tentang topik kesihatan bersempena dengan kempen yang dianjurkan oleh team #Superstar iaitu Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Membeli Insurans.



Kalau diberi pilihan antara dua ni, korang pilih yang mana dulu? Nak beli insurans je ke tanpa jaga kesihatan? Tau la dah ada insurans, tapi takkan sebab dah ada insurans tu kita ambil tak endah pula bab jaga kesihatan sendiri kan? Boleh pulak claim kata "eh aku dah beli insurans, bayar mahal-mahal takkan tak nak guna. Rugi laa...". Haaa ada ke nak mintak sakit tu datang. Nauzubillah.



Pada pendapat saya, memang tak dinafikan akan kepentingan memiliki insurans sebagai keperluan pada zaman sekarang. Dengan kadar dan kos rawatan yang semakin meningkat, beli insurans ni sekurang-kurangnya dapat membantu meringankan bebanan kan.

Ye lah. Orang kata malang tak berbau.

TAPI, bagi saya even kita dah beli banyak takaful/ insurans dah pun sebagai langkah persediaan, TETAP juga jaga kesihatan perlu diUTAMAkan. Saya lebih suka konsep MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT (Preventation is Better Than Cure).

Sesetengah kita berkira sangat tau bab nak jaga kesihatan ni. Bukan awak laa..orang lain. Hehe. Benda lain boleh je nak beli tiap-tiap bulan. Kasut beli tiap-tiap bulan. Tudung beli tiap-tiap bulan. Lipstick beli tiap-tiap bulan. Masuk bab nak invest sikit untuk jaga kesihatan, eh tak de bajet. Bajet lari. Lari ke mana tak tahu. Misteri. Padahal investment tu untuk kesihatan DIRI KITA SENDIRI jugak. Adoi!





Macam Mana Saya Nak Jaga Kesihatan?

Ramai antara kita masih tertanya-tanya macam mana ya cara terbaik untuk menjaga kesihatan? Cukup tak kalau aku jogging tiap-tiap hari keluarkan peluh? Hehe. Korang rasa cukup tak kita jaga kesihatan dengan cara macam tu?

Betul, bersenam adalah salah satu cara untuk jaga kesihatan juga. Tahniah pada korang yang konsisten bersenam dan melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Sekurang-kurangnya dengan bersenam kita dah melaksanakan salah satu cara untuk jadikan tubuh badan kita lebih sihat kan.

Jom saya kongsikan 5 lagi tips mudah untuk jaga kesihatan.

1. Pemakanan Seimbang - Amalkan pemakanan yang seimbang dan sihat. Banyakkan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kurangkan gula dan lemak untuk elakkan penyakit-penyakit seperti kencing manis (diabetes) dan jantung. Contoh sayur yang korang boleh try masak macam peria katak. Boleh tengok 5 resepi masak peria katak penawar kencing manis di sini. Peria katak ni boleh bantu rawat penyakit kencing manis tau kalau diamalkan selalu. Alternatif ubat kencing manis orang kata.

2. Bersukan dan bersenam - Yang ni macam saya bagitau kat atas tadi, adalah salah satu cara kita boleh tingkatkan kesihatan tubuh. Contoh senaman ringkas yang kita boleh lakukan hari-hari adalah dengan menaiki tangga dirumah atau kat office.

3. Pemeriksaan doktor (Medical Check Up) - Kita boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun. Setidak-tidaknya kita dapat pastikan tubuh badan kita dalam keadaan yang baik tanpa sebarang penyakit dan boleh dapatkan rawatan segera pada peringkat awal sekiranya didapati menghidap sebarang penyakit.



4. Rehat secukupnya, elak stress - Dalam kesibukan kita menjalani aktiviti seharian, kadang-kadang sampai mengabaikan kesihatan sendiri. Tubuh badan kita perlukan rehat dan tidur yang secukupnya. Kalau tak mungkin akan akibatkan keletihan dan kelesuan. Stress juga boleh melanda bila emosi tidak dikawal sebaiknya. Justeru, dapatkan rehat yang cukup serta tidur yang berkualiti.

5. Pengambilan supplement - Sesetengah orang berpendapat yang kita tak perlukan makanan tambahan sebab dah amalkan pemakanan yang seimbang dah. Tapi tahukah kita makanan yang kita makan sekarang ni termasuk sayur-sayuran dah semakin hilang zat. Sayur apabila dimasak , semakin hilang zat dia. Jadi, macam mana kita nak dapatkan nutrisi yang cukup kalau makanan yang kita ambil seharian pun semakin kurang zat.

Sebab itu bagi saya pengambilan supplement juga dah jadi keperluan untuk kita. Ye la macam mana nak dapatkan nutrisi yang cukup kan. Kadang-kadang lunch pun ada yang skip. Hehe. Makan sayur pulak, sayur yang kurang dah zat yang ada dalam dia.

Tu belum lagi cerita pasal makan fast-food, frozen food dan segala processed food yang lain. Tambah lagi bersenam pun idakk. Adehh. Takkan nak bergantung dengan insurans je tanpa ada kesedaran nak jaga kesihatan diri-sendiri terlebih dahulu.



Gambar kat atas ni adalah salah satu supplement yang saya amalkan iaitu ESP. Saya amalkan ESP sewaktu mengandung lagi dan masih amalkan sampai sekarang. Best tau rasa dia. Tambah-tambah bancuh dengan favourite air kita. Boleh bagi kita tenaga nak buat kerja harian.

Selain ESP ada lagi supplement lain yang saya ambil. Nanti lain kali la pulak kita cerita ya. Hihi. Ambil supplement ni pun sebagai ikhtiar orang kata. Tak adalah letih dan lesu sangat bila pergi kerja dan uruskan rumah tangga.

Ada lagi satu supplement yang saya nak share iaitu Jus Pati Resveratrol. Korang pernah dengar tak benda ni? Jus ni best tau. Kalau sesiapa yang ada risiko kencing manis contohnya, Jus Resveratrol ni dapat membantu menurunkan kadar gula pesakit kencing manis.


Yang botol maroon comel ni lah Jus Pati Resveratrol. Banyak khasiat dia. Antaranya boleh bantu untuk rawat kencing manis atau diabetes dengan membaiki organ yang mengeluarkan insulin itu sendiri yakni pankreas. Korang boleh baca tentang review dan testimoni Jus Pati Resveratrol ubat kencing manis untuk dapatkan info lanjut tentang Jus Pati Resveratrol atau Pati Anggur Muskat ni.


Nasihat saya, usahlah berkira sangat nak melabur untuk kebaikan dan kesihatan diri sendiri. Badan kita ni amanah Allah juga. Dah tentu jadi kewajipan untuk kita menjaga amanah ini sebaik yang mungkin. Tubuh badan ni la yang kita guna hari-hari nak beribadah, buat kerja tu, buat kerja ni. Jika diizin Allah untuk panjang umur, syukur lah dapat merasai nikmat kesihatan. Alhamdulillah.

Ermm rasanya untuk seterusnya saya nak tag rakan blogger Kak Erin dari petuakulit.com untuk menyambung cabaran kempen kesihatan ni 🤗. Jom kita sama-sama meriahkan dan support kempen kesedaran kesihatan jaga kesihatan lebih baik dari beli insurans  yang dibawakan oleh team Superstars.

Pastikan korang Like and Share sekali tau post ni untuk sama-sama meriahkan kempen kesedaran kesihatan Jaga Kesihatan Lebih Baik Dari Beli Insurans.  Jaga kesihatan elok-elok ya. Nak order supplements untuk diri sendiri dan ahli keluarga serta rakan-rakan jom hubungi nombor dibawah.

Aada - 013 985 2827
Pengedar Shaklee Penang

Jumpa di next entry. Assalamualaikum 😊.



Read more...

Kenapa Kena Makan Collagen Dan ESP Shaklee

>> Jan 7, 2017

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum semua. Hari ni kita cerita sikit pasal Collagen atau dalam bahasa Melayu disebut juga kolagen dan  juga cerita mengenai ESP, sumber protein terbaik daripada susu soya yang diproses secara non-GMO. Kita semua tahu kan betapa pentingnya kedua-kedua collagen dan sumber protein ini untuk badan kita dan kenapa kita kena ambil dan makan dua-dua collagen dan ESP (protein) ni dalam diet harian kita ni.

Kebanyakan kita termasuk saya sendiri menyangkakan bila kita dah ambil sumber protein tu, maka itu sudah mencukupi untuk badan kita dalam pembinaan sel-sel baharu.

Rupa-rupanya tak tepat sangkaan sebegitu.



Sebenarnya, kedua-dua collagen dan protein amat-amat diperlukan oleh badan kita ni. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang berlainan.


Apa Itu Collagen?

Collagen merupakan protein yang paling banyak ada di dalam badan kita. Ia terdapat dalam otot, tulang, kulit, saluran darah, sistem penghadaman dan tendon. Fungsinya adalah untuk membantu menjadikan kulit kita kuat dan meningkatkan keanjalan kulit, juga menggantikan sel-sel kulit mati. Pada tempat seperti sendi dan tendon, ia diibaratkan sebagai "gam" yang membantu memegang badan bersama-sama.

Kalau tiba-tiba rasa sakit lutut, sakit sendi sampai susah nak bergerak, rasa-rasa sebab apa tu? Hehe 😉

Kesan Kekurangan Collagen


Kenapa Sumber Protein Juga Penting?

Collagen sebenarnya terbina daripada protein. Protein pula terbina daripada Amino asid. Secara mudah konsepnya begini:

Collagen >> Protein >> Amino Acid

Lain-lain protein, lain juga Amino acid nya. Yang wajib manusia ambil ada 9 jenis.

Protein juga penting kerana ia diperlukan untuk supply essential Amino acids kepada badan manusia untuk membina bermacam-macam benda termasuk hormone, enzymes, dan juga sel-sel dalam badan kita.

Kesan Kekurangan Protein


Apa jadi bila badan tak cukup protein?

Asas hidupan adalah protein. Perkataan Protein itu sendiri datang dari perkataan PROTOS daripada Bahasa Greek yang bermaksud PERTAMA.

TRIVIA: Sebab tu di canister ESP kalau kita perasan ada perkataan tertera FOUNDATION kat canister tu. 😀

Collagen berfungsi untuk supply collagen manakala protein ESP diperlukan untuk supply Amino acids.

Di dalam badan kita, protein akan di pecahkan menjadi Amino acids dan akan diagihkan (distribute) ke bahagian-bahagian yang memerlukan Amino acids tu.

Apabila badan kekurangan protein, enzyme, sel-sel badan dan organ badan kita sudah tentu tak dapat nak berfungsi secara optima.



Sumber Collagen dan Sumber Protein ESP

Collagen Powder Shaklee diperbuat dari pada sumber sumber marine yang berkualiti tinggi. Orang kata Collagen Shaklee mahal. Tak mahal pun sebab cuba tengok kualiti yang Shaklee berikan.

Shaklee menggunakan sumber marine daripada ikan merah yang duduk di lautan dalam (deep ocean) kerana kandungan collagen dalam ikan yang duduk di dasar lautan ni adalah lebih tinggi berbanding yang lain.

Manakala Protein ESP pula diperbuat daripada tumbuhan iaitu soya yang diproses secara non-GMO. Non-GMO ni maksudnya soya tersebut tidak diubah suai secara genetik. Shaklee amat mementingkan kualiti terhadap semua produknyadan juga menjaga kesemulajadiaan bahan-bahannya.

Untuk lebih selamat dalam pengambilan collagen dan protein, ambil lah produk yang natural dan tidak mendatangkan kesan sampingan terhadap badan kita.



Oh ya! Bukan perempuan sahaja yang perlukan collagen ya. Jangan ingat begitu. Lelaki pun ada kena sakit sendi sakit lutut juga kan? Tu  sebab kedua-dua lelaki dan wanita memerlukan collagen. Kalau awak berada di PENANG boleh dapatkan Collagen dan ESP dari Pengedar Shaklee Penang atau hubungi saja nombor di bawah.


Untuk order dan konsultasi
📱WA 013 985 2827
📱WA 013 985 2827 
📱WA 013 985 2827

 ✏Follow IG @bondasihat ++++++++++++++++++++++++++
 Aada ❤ 013 985 2827
#SahabatShakleeTerbaikAnda
++++++++++++++++++++++++++

Read more...

Cara Naikkan HB Dengan Set Mengandung Shaklee

>> Dec 20, 2016

Cara Naikkan HB Dengan Set Mengandung Shaklee | بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم


Teringat balik masa mengandung dulu, cabaran la jugak first time kan. Loya-loya, muntah-muntah, tak lalu nak makan.. tu lah antara cabaran-cabaran yang terpaksa dihadapi oleh ibu hamil. Morning sickness yang kebanyakan wanita hamil alami.

Cabaran yang dihadapi oleh ibu mengandung ini kadangkala amat menduga kekuatan fizikal dan emosi ibu sendiri. Sikit-sikit tu mesti la ada 'tacing' nya kan 😊. Biasalah...perubahan hormon orang kata.. mood swing 🤗

Paling dirisaukan, macam mana nak maintain HB, nak bagi bacaan HB tu naik elok. Bahaya tau kalau anemia semasa mengandung ni. Boleh menyebabkan tumpah darah. Nauzubillah.




Set Mengandung Shaklee

Atas kesedaran yang ibu hamil ni perlukan zat dan nutrisi yang cukup bukan sahaja untuk ibu, tapi untuk anak dalam kandungan tu sekali, maka saya cubalah Set Mengandung Shaklee ni. Antara vitamin yang saya ambil dalam set ini ialah;



1.Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
Sejenis multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Ada zat besi yang dapat bantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat tersebut. Sebab dari tak cukup zat tu la menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2. Sustained Release Vita-C
Bersifat antioksidan yang bantu tingkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi. Paling penting ia membantu penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah iron banyak  pun takkan diserap badan sepenuhnya. Rugi tau.

3. B-Complex
Dalamnya ada juga asid folic. Ia juga kaya dengan 8 kumpulan Vitamin B yang membantu tubuh badan kita menjadi lebih bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri-seri. B complex juga dikenali sebagai vitamin anti stress. Amatlah elok untuk ibu hamil makan ni sebab nak elakkan stress. Tak mau stress-stress time pregnant ya.

 4. Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
Sumber protein ESP membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung. Tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Ibu hamil yang bekerja digalakkan untuk minum ESP ni sebelum start kerja awal pagi tu 😀




5. Ostematrix (Calcium & Magnesium)
Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Ibu harus mementingkan pengambilan kalsium bagi mengelakkan risiko osteoporosis dan kurangkan rasa sakit belakang, sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan juga lesu. Lagi satu, oste ni membantu proses penyahtinjaan tu jugak 😁



Semoga asbab ikhtiar dengan pengambilan Set Hamil Shaklee ni, ibu-ibu dapat menjalani perjalanan mengandung dengan lebih tenang. Tiada lagi masalah kurang zat, masalah HB rendah dan sebagainya.

Fasa yang memerlukan banyak kesabaran. Banyakkan berdoa semoga setiap urusan Allah permudahkan. InsyaAllah.





Untuk order dan konsultasi

📱WA 013 985 2827
📱WA 013 985 2827 
📱WA 013 985 2827

 ✏Follow IG @bondasihat

++++++++++++++++++++++++++
Aada ❤ 013 985 2827
#SahabatShakleeTerbaikAnda ++++++++++++++++++++++++++

Read more...

Vitamin Shaklee : Supplement Wajib Ada Masa Travel

>> Dec 3, 2016

Vitamin Shaklee : Supplement Wajib Ada Masa Travel | بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم

Salam hujung minggu semuanya. Cuti sekolah ni awak pergi mana? Ke duduk santai kat rumah je?Hari ni pun kami tak ke mana lagi sebab ada kenduri. Plan nak pergi bercuti jalan-jalan masih lagi tertangguh. Plan nak balik kampung juga bulan ni. InsyaAllah bergantung pada keadaan.

Awak yang nak travel jauh-jauh mesti dah siap packing semua kan. Biasa memang kena packing awal-awal sebab bukan barang kita sorang je yang nak kena packing. Barang suami, barang anak-anak lagi. Agak-agak berapa besar beg nak kena bawa kalau the whole big family pergi sama? Hehe.




Macam kami ni, kalau balik kampung tu, setakat 2 beg je la. Kami dua  orang share je. Tambah satu beg MF. Isi baju sikit-sikit je sebab kadang balik tak lama, 2 ke 3 hari ja. Tapi kalau pergi travel mana-mana, balik kampung ke, angkut sekali jugak la supplements ni. Mana yang dah jadi habit telan hari-hari wajib la bawak. Supplements lain bawa sebagai persediaan incase terkena demam selsema ke apa semasa travel. Jom nak share supplements favourite merangkap vitamin untuk travel kami ni.





7 CADANGAN VITAMIN YANG BOLEH DIBAWA SEMASA PERGI BERCUTI

1. Vitamin C
Vitamin yang penting untuk meningkatkan sistem imuniti diri. Kalau pergi travel tambah-tambah yang travel ke tempat yang jauh, mungkin akan mengalami ketidakselesaan. So, siapkan Vitamin C ni terus dalam beg travel awak.

2. Vitalea
Multivitamin terbaik yang berusia lebih 100 tahun. Fungsinya sebagai penambah tenaga segera bagi mengekalkan kecergasan sepanjang percutian.

3. ESP
Pelengkap nutrisi untuk badan. Kalau pergi bercuti, kita perlukan energy booster bagi membolehkan kita melakukan aktiviti-aktiviti yang dirancang semasa percutian. Kalau tak sempat nak breakfast misalnya, ambil je ESP kerana ESP mampu membekalkan tenaga berterusan yang boleh bertahan selama beberapa jam.

4. Nutriferon
Untuk mencegah virus-virus terutamanya dari tempat yang kita tak biasa pergi, stanby siap-siap Nutriferon ni. Ia menguatkan antibodi dalaman yang bertindak sebagai pertahanan dari penyakit berjangkit. Ada juga tips utuk meningkatkan sistem imun anak-anak yang boleh dipraktikkan.

5. Ostematrix
Biasa mengalami jet-lag tak semasa travel? Kalau pernah merasa, dan ingin kurangkan jet-lag, kebas atau lenguh-lenguh tangan kaki, bawalah sekali Ostematrix ni ke tempat percutian awak tu. Telan dulu sebelum tidur, esok bangun dah boleh melakukan aktiviti macam biasa. Hilang dah lenguh-lenguh satu badan tu

6. B - Complex
Salah satu fungsi vitamin B ni ialah ia mengurangkan stress semasa travel. Mommies yang travel bersama anak-anak pasti menghadapi kesukaran untuk handle ragam dan kerenah anak-anak kan. Tak nak la stress-stress. Tengah bercuti mesti nak enjoy kan. Jadi, jangan risau sebab B-Complex bisa mengurangkan stress mommies tu

7. Krim Herbal Blend
Lagi satu benda penting untuk dibawa semasa travel ialah Krim Herbal Blend Shaklee. Ia untuk kegunaan luaran sahaja. Krim tanpa steroid ini sesuai untuk mengelakkan sunburn dan boleh disapu pada kulit yang terkena gigitan serangga juga. Ia selamat dan mudah dibawa ke mana saja.





Preventation is BETTER than cure.

Maka, mommies yang merancang ingin pergi bercuti bersama keluarga cuti hujung tahun ini, persiapkan lah barang-barang yang hendak dibawa dengan sebaiknya. Vitamin travel wajib ada juga sebagai first aid kit sepanjang waktu bercti.

Selamat bercuti semua dan have a nice holiday!


Untuk order vitamin travel awak dan konsultasi, boleh hubungi talian di bawah.

📱WA 013 985 2827
📱WA 013 985 2827
📱WA 013 985 2827

 ✏Follow IG @bondasihat

+++++++++++++++++++++++
 Aada ❤ 013 985 2827
 #SahabatShakleeTerbaikAwak
+++++++++++++++++++++++

Read more...

footer social

Google+ Followers

Followers

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP