5 Cara Mudah Untuk Simpan Duit

5 Cara Mudah Untuk Simpan Duit| بسم الله الرحمن الرحيم dan السلام عليكم 


Bukan besarnya gaji kamu, tetapi berapa besar simpanan kamu - Dr. Azizul Azli Ahmad


Bila sebut je tentang menyimpan duit, terlintas serta-merta pasal hendak berjimat cermat. Sebab apa kena berjimat-cermat?




Ada orang jimat-cermat sebab inginkan sesuatu. Contohnya ingin mendirikan rumahtangga, nak pergi bercuti atau nak beli handset baru misalnya. 

Matlamat kita berjimat-cermat atau simpan duit berbeza-beza. Apapun matlamat kita menabung ni, terpulang kepada diri individu masing-masing.



Sesetengah kita perlukan perancangan rapi untuk menyimpan duit. Dan setiap orang ada cara tersendiri untuk menabung.

Dengan nilaian mata wang kita pada hari ini ditambah pula dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, wajarlah kalau kita disiplinkan diri untuk menabung. 

Memang diakui agak susah untuk mendisiplinkan diri untuk menyimpan duit ni tambah-tambah adanya online shopping sekarang, makin parah rasanya nak menabung.

Namun, dimana ada kemahuan disitu ada jalannya. Mari kita baca sedikit perkongsian tentang cara mudah untuk simpan duit ni.




5 Cara Mudah Untuk Simpan Duit 


1. Simpan Di Tempat  Susah Nak Keluarkan
Nak simpan kat mana yang susah nak keluarkan tu? Dekat Tabung Haji pun boleh. Tapi jangan pulak pergi buat kad bank yang link kan ke akaun Tabung Haji tu. Kadang-kadang nak keluarkan duit dari Tabung Haji ni, kita kena fikir 2 3 kali nak pergi kaunter. Nak pergi ke tak? Ramai orang kot nak beratur? Akhirnya malas nak pergi sebab ramai orang. Tu dia jadi susah nak keluarkan maka selamat lah duit simpanan di sana.

Sekarang ni senang sebab boleh terus buat potongan gaji ke Tabung Haji atau lagi satu, boleh gunakan Autodebit untuk transferkan duit dari akaun bank ke akaun Tabung Haji tu.


2. Wujudkan Tabung Berwarna
Tabung ni tak memerlukan modal yang tinggi pun. Ambil je balang kosong seperti botol air mineral 1 Liter ataupun balang kuih untuk letakkan duit didalamnya. Ambil warna duit yang awak suka contoh macam warna hijau 5 ringgit tu untuk satu tabung. Bila dah penuh nanti, boleh la melabur kat tempat lain pula.





3. Guna Teknik Cilok Poket
Korang tau kan maksud cilok tu apa? Biasa orang guna untuk menunjukkan potong barisan macam kereta kat traffic light tu. Yang ni cilok lain. Biasanya kalau kat rumah surihati-surihati ni la yang kutip baju-baju nak basuh. Sebelum masuk machine tu, check la dulu poket seluar suami tu kot ada duit kertas ke duit syiling ke tertinggal. Lepas tu boleh la ambil masuk tabung kan. Ni kira cilok halal lah 😁




4. Bawa Bekal
Biasanya dalam seminggu, mesti ada hari yang kita wanita ni rajin masuk dapur pagi-pagi. Masaklah apa lauk yang ada. Kalau ada sardin pun dah ok. Boleh bawa ke tempat kerja makan untuk breakfast. Dah jimat duit perbelanjaan makan kat situ.



5. Tambah Side Income
Berbisnes online mendatangkan peluang untuk menyimpan. Keuntungan dari hasil jualan dan juga bonus boleh kita simpan sedikit untuk masa hadapan. Cuma kena rajin dan usaha sebolehnya.



Ada pelbagai lagi teknik untuk simpan duit ni dan berjimat cermat. Ambil lah yang mana kita suka, yang memudahkan diri kita untuk konsisten menabung. 



Biar bermula dari sikit. Nanti lama-lama jadi lah bukit! 😀



Nak simpan duit dengan Bisnes Online?

 📱WA 013 985 2827
 📱WA 013 985 2827 
 📱WA 013 985 2827

 ✏Follow IG @bondasihat

++++++++++++++++++++++++++
 Aada ❤ 013 985 2827
#SahabatShakleeTerbaikAnda
++++++++++++++++++++++++++

No comments:

Powered by Blogger.